Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice
Međunarodna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji

Šampionsko maslinovo ulje iz Sinja

Maslinovo ulje
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Ove je godine na ocjenjivanje pristiglo 259 uzoraka ulja iz Dalmacije, Istre i Primorja, ali i iz susjednih zemalja Slovenije i Bosne i Hercegovine

Osmu godinu zaredom održana je Međunarodna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji. Ove je godine na ocjenjivanje pristiglo 259 uzoraka ulja iz Dalmacije, Istre i Primorja, ali i iz susjednih zemalja Slovenije i Bosne i Hercegovine, priopćili su iz Grada Vodica.

Razminiranje Vodice I službeno, Grad je čist od mina

Dalmatinski uljari ne mogu baš biti zadovoljni ovogodišnjom berbom koja je bila znatno lošija i po količini i kvaliteti uroda nego što je bila u Istri. Pokazali su to i rezultati kemijskih analiza po kojima je čak 61 uzorak svrstan u kategoriju djevičanskih ulja, jedan lepante, a u kategoriji ekstra djevičanskih ulja podijeljene su: 121 zlatna, 39 srebrnih i 20 brončanih medalja te 17 diploma za ekstra djevičansku kakvoću.

Manifestacija je održana u vodičkom Hotelu Olympia pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i Šibensko-kninske županije. Organizira je Udruga dalmatinskih uljara uz pomoć Udruge senzornih analitičara OLEA iz Šibenika, Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, županijske Razvojne agencije i Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Najbolja mlada maslinova ulja:
šampion Manifestacije i šampion u kategoriji višesortnih ulja - OPG Ćurković, Sinj
šampion u kategoriji sortnih ulja - Kalcina Mikele, Grožnjan
2. mjesto - Josip Pavlica, Zadar
3. mjesto - Mario Crnobori, Banjole
4. mjesto - Jozo Omazić, Vodice
5. mjesto - Antonio Perica, Zagreb
6. mjesto - Ivo-Ivan Dugandžić, Čitluk, Bosna i Hercegovina
7. mjesto - PS Olive Posavianus, Kukuljanovo
8. mjesto - Stanko Birin, Vodice
9. mjesto - OPG Fiore, Kristijan Mirković, Vodnjan
10. mjesto - Uljara Nonno Bruno, Banjole

Pokazna vježba u Vodicama PUNTA 2018. Pokazna vježba u Vodicama rezultat upornog rada i treniranja 7 odličja na Prvenstvu Jadranskih otoka