Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Obilazak gradilišta na projektu

Sanacija odvodnih cijevi modernom metodom – bez kopanja, uz manje napore i troškove, a na sustav odvodnje priključit će se 3000 stanovnika

Foto: Grad Našice
– Najvažniji rezultat ovog projekta je taj da će brdska naselja dobiti vodoopskrbu, a uredit će se i sustav odvodnje u suradnji s Hrvatskim vodama – poručio je gradonačelnik Miletić

Uvodna konferencija projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice” održana je nedavno u gradskoj vijećnici te su potpisani ugovori za izvođenje radova na izgradnji linijskih objekata u Našicama.

APLIKACIJA E-PROJEKT-I Uz pomoć mobitela pratit će se svi gradski projekti

Ogroman posao

A u najužem gradskom centru započeli su radovi na uređenju sustava odvodnje. Radi se o novim metodama, bez raskopavanja, a prema u siječnju potpisanom ugovoru, provodi se sanacija kanalizacijskih cijevi ukupne dužine 7577 metara i 188 kanalizacijskih otvora. Vrijednost projekta je 24,26 milijuna kuna. Demonstrirao ih je direktor tvrtke IND-EKO d.o.o. iz Rijeke Ilija Šmitran.

– Koristimo jednu zanimljivu metodu sanacije odvodnih cijevi, sanacija starim metodama zahtijevala bi izuzetno velike napore i troškove. Metoda koju koristimo ne zahtijeva kopanje, a radi se o takozvanoj CIP metodi s pomoću koje na kraju sanacije dobijemo potpuno novu cijev – objasnio je Šmitran pri obilasku gradilišta. Potpisanim ugovorima u okviru Aglomeracije Našice uskoro kreće i izgradnja linijskih objekata, odnosno dogradnja vodnokomunalne infrastrukture. 

Župan Ivan Anušić izjavio je tom prigodom kako aglomeracije na području Osječko-baranjske županije prelaze vrijednost od dvije milijarde kuna.

projekti vrijedni 37 milijuna kuna U Dugopolju se grade zelena tržnica i novi vrtić, uvodi se sustav javnih bicikala...

– Uskoro će Grad Našice, kao i okolne općine Podgorač, Donja Motičina i Feričanci, napokon imati pitku vodu, kao i moderni sustav odvodnje. Za Grad Našice ovo je ogroman posao – rekao je Anušić.

Novac iz EU

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, kazao je kako je ovaj projekt veliki iskorak za aglomeraciju Našice s obzirom na to da mu je cjelokupna vrijednost 208 milijuna kuna, od kojih 70 posto dolazi iz EU, po 12 posto financiraju Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode, a 6 posto je na teret jedinica lokalne samouprave. – Na sustav odvodnje priključit će se novih 3000 stanovnika, a njih 800 će dobiti vodu jer ju do sada nisu imali, a sve će se spojiti na prethodno izgrađeni sustav za pročišćavanje otpadnih voda –prikazao je Đuroković. Radovi bi trebali biti gotovi do 2023.

RADOVI POČINJU OVAJ TJEDAN, VOZAČI SE POZIVAJU NA STRPLJENJE Počinje gradnja novog rotora

Gradonačelnik Našica Josip Miletić podcrtao je kako će se ovim projektom podići kvalitetu života građana. – Najvažniji rezultat ovog projekta je taj da će brdska naselja dobiti vodoopskrbu, a uredit će se i sustav odvodnje u suradnji s Hrvatskim vodam – poručio je Miletić, zahvalivši na pomoći županu Anušiću, direktoru Đurokoviću, premijeru Andreju Plenkoviću te Vladi RH.