Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
EU projekt vrijedan 4,7 milijuna eura

Sanitet i spavaonice bivše JNA postaju znanstveni centar

storyeditor/2024-05-03/znanstveni_park_B.jpg
Foto: M PLAN Jedna od ideja uređenja kompleksa Kampusa u Koprivnici

Pri kraju je javni natječaj za projektiranje i izgradnju znanstveno-istraživačkog parka u sklopu Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Riječ je o projektu vrijednom oko 4,7 milijuna eura koji se financira europskim novcem iz ITU mehanizma za Grad Koprivnicu. Projekt uključuje brownfield investiciju, kojom će se rekonstruirati i obnoviti dvije zapuštene zgrade na Trgu dr. Žarka Dolinara u Koprivnici, na prostoru bivšeg kompleksa vojarne.

Natječajem se traže projekti i izvođenje radova, ali bez nabave opreme, koja će biti predmet posebnog natječaja. Rok za projektiranje i rekonstrukciju dvije zgrade od potpisivanja ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem je 16 mjeseci. Plan je da se svi radovi obave najkasnije do kraja iduće godine.

U sklopu projekta uredit će se pripadajući okoliš u svrhu razvoja zelene infrastrukture, smanjenja onečišćenja i poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici. Zgrade su dio kompleksa bivše vojarne, a rekonstrukcijom ukupne neto površine od oko 4300 kvadrata omogućit će se novi javni i inkluzivni sadržaji.

Konačan cilj projekta je unapređenje znanstveno-istraživačkog obrazovanja na Sveučilištu Sjever. Jedna je stara zgrada koja se rekonstruira s prizemljem i katom s tavanskim prostorom ispod četverostrešnog krova. Građena je 1980. godine i u njoj je bila vojnosanitetska ambulanta, a sve prema uvjetima i potrebama bivše JNA. Rekonstrukcija i prenamjena zgrade izvest će se u svrhu formiranja prostora za potrebe rektorata i zajedničkih službi Sveučilišta Sjever u Koprivnici.

Druga zgrada sastoji se od tri etaže s tavanskim prostorom ispod dvostrešnog krova. Građena je 1978. godine i u njoj su bile smještene spavaonice i ostale pomoćne prostorije. U toj zgradi nakon rekonstrukcije bit će novi prostor za obavljanje znanstvenoistraživačke djelatnosti Sveučilišta u području tehničkih znanosti: logistike, održive mobilnosti i ambalaže.

"Kompleks Kampus planira se u konačnici kao kompleks u konceptu nulte emisije ugljičnog dioksida", navodi se u projektnom zadatku.

storyeditor/2024-05-03/PXL_020524_113915381.jpg Nakon sjajnog uspjeha u Beogradu, Veočić je rekao novinarima da još sređuje dojmove "Nakon svakog Gabijevog turnira desetak djece počne trenirati boks" storyeditor/2024-05-03/ZAGREBACKKA_B.jpg Najbolje ocijenjene zadruge na smotri plasirat će se na državnu smotru Na Županijskoj smotri u Vrbovcu predstavile se 23 učeničke zadruge storyeditor/2024-05-03/Panonija.jpg Dosadašnji treninzi u Našicama privukli su oko 200 djece Dva nova karting vozila za mališane od devet godina nadalje