Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Najbolje ocijenjene zadruge na smotri plasirat će se na državnu smotru

Na Županijskoj smotri u Vrbovcu predstavile se 23 učeničke zadruge

storyeditor/2024-05-03/ZAGREBACKKA_B.jpg
Foto: Zagrebačka županija ZADRUGARI su ponos Zagrebačke županije, trenutačno 5200 aktivnih zadrugara njeguje duh poduzetništva i zajedništva

U sportskoj dvorani srednje škole u Vrbovcu održana je Županijska smotra učeničkih zadruga. Na smotri su sudjelovale 23 zadruge, od njih ukupno 43, koliko ih je registrirano u osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje na području Zagrebačke županije. Najbolje ocijenjene zadruge na smotri plasirat će se u državnu smotru, koja će se ove godine održati u Poreču.

Otvarajući smotru, zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je kako su zadrugari ponos Zagrebačke županije.

– Imamo oko 5200 aktivnih zadrugara koji njeguju duh poduzetništva i zajedništva, rade na tradiciji očuvanja običaja našeg kraja, a u tome imaju punu podršku Županije. Svake godine povećavamo sredstva za naše zadrugare pa smo tako i u ovoj godini osigurali 23 tisuće eura – rekao je Kolarec.

Glavna tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Blanka Horvat naglasila je da savez okuplja 729 učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.

– Učeničke zadruge djeluju u osnovnim i srednjim školama te Centrima za odgoj i obrazovanje. Temeljem zakona one proizvode razne proizvode te ih na kraju i prodaju. U cijelom tom procesu stječu razna iskustva pa time vježbaju poduzetničke vještine, koje su danas jako bitne, pogotovo za budućnost – rekla je Horvat.

Ravnateljica Srednje škole Vrbovec Dubravka Borko zahvalila je svim zadrugarima i njihovim mentorima na zalaganju i trudu te istaknula zadovoljstvo što je upravo vrbovečka srednja škola domaćin ovogodišnje smotre.

Na smotri je sudjelovala i delegacija iseljenih Hrvata iz Karaševa u Rumunjskoj koja je sudjelovala u pripremljenim radionicama s ciljem upoznavanja kulture i običaja našeg kraja. A upravo su županijski zadrugari prošle godine posjetili iseljene Hrvate u Rumunjskoj, u Karaševu i zajedno s njima obišli Temišvar, Rešicu, parkove prirode i održali brojne radionica za učenike i mještane. 

 

storyeditor/2024-05-02/IMG-20240502-WA0040.jpg Uz osobe u dobi od 65 godina i starije obuhvaćene su i osobe s invaliditetom Novi ugovori za projekt Zaželi: Ovo je drukčije, ali mislim da ću se snaći storyeditor/2024-05-03/smz_b_slager_sporzum_hgss.jpg Stiže i novi motorni čamac HGSS-u za nabavu opreme Županija daje 34.000 eura storyeditor/2024-05-03/MZB.jpg Otvorena nova školska zgrada Srednje škole Čakovec Od jeseni se uvodi novi smjer – farmaceutski tehničar