Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
ŠIBENIK

Šibenik među deset gradova po povlačenju sredstava iz EU

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
U 2022. ostvareno je te dovršeno nekoliko kapitalnih projekata, među kojima su obnova tvrđave sv. Ivana, dovršetak gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom te nabava 11 autobusa

Grad Šibenik uvrstio se među 10 gradova u Hrvatskoj koji su u 2022. godini povukli najviše sredstava iz europskih fondova u odnosu na ukupno povučena sredstva svih gradova.

Centar koralja Zlarin

Istraživanje portala Gradonačelnik.hr, koje je napravljeno na temelju konsolidiranih proračuna gradova preuzetih iz Fine, pokazalo je da je Šibenik povukao 2,25 posto od ukupno povučenih sredstava gradova.

U 2022. godini ostvareno je te dovršeno nekoliko kapitalnih projekata financiranih EU sredstvima, među kojima su revitalizacija i obnova tvrđave sv. Ivana, dovršetak gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom te nabava 11 autobusa koji čine jezgru novog komunalnog prijevoznog poduzeća.

Tvrđava sv. Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda otvorila je vrata posjetiteljima u lipnju prošle godine nakon šest godina temeljite obnove. Impresivno zdanje prostire se na gotovo 19 tisuća četvornih metara, a riječ je o najvećem ikad dodijeljenom projektu Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Revitalizacijom Tvrđave sv. Ivana nastavljena je obnova gradskog fortifikacijskog sustava nakon obnove Tvrđave sv. Mihovila i Tvrđave Barone.

Također, u protekloj godini pušten je u pogon Regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Bikarac.

U 2022. godini realiziran je projekt punog naziva “Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu” u sklopu kojeg je izgrađen podzemni logistički centar na Poljani, napravljena studija organizacije i integracije javnog gradskog prijevoza i nabavljeno 11 novih niskopodnih autobusa. Digitalizirana su gradska autobusna stajališta te je osmišljena prometna aplikacija za pametne telefone.

U tijeku je provedba projekta “Hrvatski centar koralja Zlarin”, vrijednog oko 24 milijuna kuna, a kojemu je cilj kroz uspostavu Hrvatskog centra koralja Zlarin, zaštititi bioraznolikost šibenskog arhipelaga s naglaskom na očuvanju zaštićenog područja ekološke mreže Natura 2000 na otoku Drveniku i podizanju svijesti o važnosti zaštite prirode. Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obnovom i uređenjem kuća Šare i Kažerma primakao se samom kraju.

Projekti u tijeku

Od projekata koji su u tijeku u valja izdvojiti gradnju fotonaponskih elektrana na krovovima javnih zgrada u Šibeniku. U tijeku je i provođenje projekata “Dječji pogled na svijet” te “RASTEM”.

Što se tiče projekata koji su u najavi, tu spada Vatrogasni dom u bivšoj vojarni Bribirskih knezova za koji je Grad Šibenik već od države dobio 18 tisuća četvornih metara atraktivnog zemljišta. Na istoj lokaciji Grad Šibenik namjerava graditi i Centar za mlade koji je u procesu prijave za fondove EU.

ODRŽANA IZLOŽBA Radovi, ideje i vizije studenata za mogući razvoj Šibenika POTICANJE NAJMLAĐIH Projekti iz robotike, klimatologije za učenike iz Šibenika, Murtera i Skradina LOKACIJSKA DOZVOLA Novo rješenje zona spoja Ražina i Ražina Donjih