Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
VELIKA GORICA

Šiljakovini društveno-vatrogasni dom, a Kušancu poslovna zona

Potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić u Velikoj Gorici
Foto: VELIKA GORICA Potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić u Velikoj Gorici
Ministar Branko Bačić nedavno je posjetio Veliku Goricu, a među temama sastanka bili su i poslijepotresna obnova, gradnja nogometnog kampa te projekt vrijedan 25 milijuna eura

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić prošlog je tjedna, već peti put u svom mandatu, posjetio Veliku Goricu. Zadovoljstvo suradnjom naglašava gradonačelnik Krešimir Ačkar ističući da se uz ministrovu pomoć rješavaju problemi nagomilani desetljećima. Problemi su to koji se ne tiču samo obnove kuća nakon potresa već i upravljanja državnom imovinom, što za jedinice lokalne samouprave znači pitanje razvoja, standarda i kvalitete života svih građana.

Podižu standarde

Tako je prošlog tjedna potpisan i tabularni ugovor za gradnju društveno-vatrogasnog doma u Šiljakovini, za što je preduvjet bio da se državna imovina na tom području preda na upravljanje Gradu Velikoj Gorici. Jedna od tema sastanka bilo je i otvaranje nove, najveće poduzetničke zone u gradu, poslovne zone Kušanec, koja se prostire na 55 hektara.

– Velika Gorica je grad koji se razvija, poželjan za investicije i poslovne zone, koje ne možemo više razvijati na gradskoj imovini budući da je više nemamo jer je već iskorištena. Na poslovnoj zoni Kušanec očekujemo njeno otvaranje i razvoj našega grada, podizanje standarda, samim time i komunalnog doprinosa i naknade, koje će pomoći našem gradskom budžetu da odgovorimo na sve one potrebe koje naši sugrađani imaju – istaknuo je Ačkar. Ministar Bačić podsjetio je na projekte za koje su preduvjete zajedno stvorili Grad i Ministarstvo, spomenuvši ishođenje građevinske dozvole za nogometni kamp, rješavanje brojnih predmeta koji se odnose na državnu imovinu te darovanje poduzetničkih zona Gradu, koji ih uspješno realizira.

Što se tiče poslovne zone Kušanec, Bačić je kazao da je to jedna od najvećih zona građevinskog zemljišta te da se predmet trenutno nalazi na procjeni u upravnim odjelima Zagrebačke županije, a vrijednost zemljišta cijeni se na 25 milijuna eura. Najavio je i da će uskoro gradovi i općine imati ovlasti provoditi Zakon o održavanju i upravljanju višestambenim zgradama u Hrvatskoj, a nakon izmjena i dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji kontrola bespravne gradnje dat će se također u nadležnost gradovima i općinama te njihovim komunalnim redarima, za što je Velika Gorica već ostvarila preduvjete.

Obišli kuće u obnovi

Ministar Bačić uputio se i u obilazak gradilišta obiteljske kuće na Krušaku, obitelji čija je kuća stradala u razornom petrinjskom potresu. U tijeku je obnova osam obiteljskih kuća, na pet lokacija traju radovi, dok za preostale tri još traju dogovori s vlasnicima.

– Sve što je bilo potrebno po pitanju obnove na području Velike Gorice riješili smo ili je u postupku. Radi se o 22 lokacije sa 145 stambenih jedinica, koje su završene, 17 gradilišta je u izvođenju, od toga se osam odnosi na gradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a devet je konstrukcijskih obnova koje su u različitoj vrsti izgradnje. Vjerujem da ćemo ih do ljeta iduće godine završiti, čime će se privesti kraju i obnova na području grada, a završene su i obnove objekata javne namjene – rekao je Bačić.

storyeditor/2024-07-15/slika1-2.jpg Velika Gorica Javni prijevoz i vrtići od sada su besplatni za sve Goričane storyeditor/2024-09-23/PXL_020620_29112367.jpg Olakšali roditeljima Grad od 1. rujna potpuno preuzeo troškove predškolskog odgoja storyeditor/2024-07-15/ilustracija_LJETOUVG.jpg Ljeto u Velikoj Gorici ispunjeno je bogatim programom Tijekom srpnja i kolovoza zabava na 'Buš-Kušu', a u rujnu na Flying Dishu