Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Velika Gorica

Javni prijevoz i vrtići od sada su besplatni za sve Goričane

storyeditor/2024-07-15/slika1-2.jpg
1/3
Foto: Grad Velika Gorica Besplatan prijevoz u Velikoj Gorici
Na sjednici Gradskog vijeća usvojena je odluka o vrtićima koja će na snagu stupiti početkom nove pedagoške godine. Prijevoz je, pak, besplatan od 1. srpnja

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice usvojena je povijesna odluka kojom vrtići u Velikoj Gorici postaju besplatni za roditelje, realizirajući tako jedno od glavnih predizbornih obećanja gradonačelnika Krešimira Ačkara. Ova odluka stupit će na snagu početkom nove pedagoške godine. Gradonačelnik Ačkar objasnio je kako će se ostvariti ovaj strateški cilj.

Pokrit će trošak roditelja

– Radili smo sustavno na zadovoljavanju svih preduvjeta kako bismo roditeljima rasterećenjem budžeta povećali standard i kvalitetu života. Otvorili smo više od 500 novih vrtićkih mjesta, podigli materijalna prava zaposlenika i planiramo daljnja povećanja – istaknuo je gradonačelnik, zahvalivši djelatnicima vrtića na predanom radu. Besplatni vrtići, napominju pritom u Gradu, neće narušiti standard i kvalitetu predškolskog odgoja. Ekonomska cijena po djetetu ostaje 344 eura, a Grad će preuzeti dio koji su roditelji dosad plaćali. Država će, prvi put, isplatiti 20 eura subvencije po djetetu u predškolskom odgoju. Jedan od uvjeta za besplatan vrtić je prebivalište roditelja i skrbnika na području Velike Gorice. Najavljeno je i proširenje vrtićkih kapaciteta za gotovo 200 novih mjesta u novoj pedagoškoj godini.

– Pripremaju se novi kapaciteti u VG Goričanki, Gradićima i Dubrancu, a 2025. godine planiramo izgradnju dva potpuno nova vrtića kapaciteta za 400 djece – izjavila je pročelnica Lana Krunić-Lukinić, dodajući da će svaki gradski vrtić u budućnosti imati proširenje kapaciteta za djecu s teškoćama u razvoju. Naglasila je i važnost vrtića za cjelokupni razvoj djeteta.

– Možemo biti zadovoljni što Velika Gorica postaje prvi veliki grad u Hrvatskoj koji osigurava priuštiv, dostupan i inkluzivan vrtić za svako dijete – rekla je.

Povećan broj linija prijevoza

Osim besplatnih vrtića, 1. srpnja Velika Gorica je napravila još jedan povijesni korak – uvela je besplatan javni prijevoz za sve građane. Prijevoznik Arriva preuzeo je 16 linija na području grada i prigradskih naselja, zamijenivši dosadašnji ZET. Novi autobusi, koje su građani s nestrpljenjem dočekali, povezuju dijelove grada koji prije nisu bili dobro povezani. Gradonačelnik Ačkar također je isprobao novu liniju Velika Gorica – Velika Mlaka – Mičevec.

– Mičevec do sada nije bio povezan s Velikom Goricom, a žitelji Velike Mlake više neće morati dugo hodati do autobusnog stajališta – rekao je gradonačelnik. S povećanjem broja linija s 11 na 16, Velika Gorica je odgovorila na potrebe svojih građana.

– Poslovna zona Meridijan 16 sada je također povezana kružnom linijom, a željeznička postaja u Velikoj Gorici omogućava jednostavan pristup svakom dijelu grada – dodao je Ačkar.

Ugovor s Arrivom vrijedan je 20,5 milijuna eura bez PDV-a, što je, uz besplatne karte za građane, jeftinije nego što je Grad dosad izdvajao za ZET. Građani će besplatne karte moći preuzeti kod vozača ili u zgradi Gradske uprave. Velika Gorica ovim potezima postaje predvodnik u Hrvatskoj, pružajući građanima besplatne vrtiće i javni prijevoz te podižući standard i kvalitetu života.

storyeditor/2024-07-15/ilustracija_LJETOUVG.jpg Ljeto u Velikoj Gorici ispunjeno je bogatim programom Tijekom srpnja i kolovoza zabava na 'Buš-Kušu', a u rujnu na Flying Dishu nagrađeni učenici Ugostio ih gradonačelnik Nagrađeni najuspješniji velikogorički učenici storyeditor/2024-06-24/Snimka_zaslona_2024-06-24_125116.png Svaki putnik će besplatnu kartu dobiti kod vozača prilikom prve vožnje autobusom Novi lokalni prijevoz počinje 1. srpnja, bit će besplatan za sve putnike