Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Uoči Svjetskog dana vina

Sljubljivanje pjenušca i jagoda na obroncima vinorodne Plešivice

1/3
Foto: TZ JASTREBARSKO
Turistička zajednica Grada Jastrebarskog nastavlja s tradicijom koju vole ljubitelji dobre kapljice, što su pokazali i posjetitelji Festivala pjenušaca & jagoda uoči Svjetskog dana vina

Pjenušac i jagode dobro se slažu. Uvjerili su u to posjetitelji Festivala pjenušaca & jagoda, koji je uoči Svjetskog dana vina održan u dvorištima vinarija poznatih vinara u jaskanskom kraju.

PROJEKT "NAŠA VODA, NAŠA BUDUĆNOST" Gradi se pročistač vrijedan 44 mil. kuna

Specifični i originalni

– Tijekom stoljeća, trudom i ljubavlju vinogradara na prostranom plešivičkom području koje se smjestilo na istočnim i južnim obroncima Plešivice, stvoreni su vinogradi s mozaikom različitih sorti grožđa. Ovdje se vinogradi njeguju više stotina godina, a osobiti ekološki uvjeti s podnebljem gdje je priroda bila sklona i ljudsko umijeće veliko omogućili su proizvodnju specifičnih i originalnih vina – kažu u Turističkoj zajednici Grada Jastrebarskog.

Na lokacijama koje su nekoć pohodili Charlie Chaplin, Isidora Duncan i mnoge druge slavne osobe, moglo se, napominju, u društvu brojnih vinskih entuzijasta i zaljubljenika u to prekrasno vinogorje uživati u vrhunskim pjenušcima, jagodama, ali i drugim ukusnim domaćim zalogajima. Oba dana festivala vinarije su posjetili brojni zaljubljenici u pjenušava vina iz cijele Hrvatske, a koji su pritom uživali u više nego ugodnoj atmosferi na Plešivici.

PRIZNANJE ZA SLUŽENJE VJERNICIMA Srebrna medalja vlč. Gojislavu Kovačiću

– Ovom prilikom zahvaljujemo poznatim jaskanskim proizvođačima pjenušaca koji su sudjelovali u ovoj manifestaciji: R. Braje, Dobra berba, Ž. Gregorić, Ivančić-Griffin, Jagunić, Kolarić, Korak, Kurtalj, Šember, Tomac&Bajda te Hotel Princess kao i proizvođačima jagoda s ovih prostora – kažu u gradskoj Turističkoj zajednici koja je 2019. za Festival jagoda & pjenušaca primila nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija za kreativnost, inventivnost manifestacije vrhunskih pjenušavih vina kojom pridonosi unapređenju turističke ponude.

Sve veća važnost

Prema Zakonu o vinu, pjenušava vina dobivena su prvim i drugim vrenjem svježeg grožđa, mošta i vina podobnog za dobivanje stolnog vina, kao i kvalitetnog i vrhunskog vina koja, kada se otvori posuda, otpuštaju ugljikov dioksid, koji potječe isključivo od vrenja i ima tlak od najmanje tri bara kao posljedicu otopljenog ugljikova dioksida pri temperaturi zatvorene posude od 20 stupnjeva. Plešivica kao regija izvrsnih vina sve više dobiva na važnosti. Diljem Plešivičke vinske ceste može se obići četrdesetak vinara i kušati graševina, chardonnay, rajnski rizling, sivi pinot, bijeli pinot, traminac... i brojne druge sorte vina.