Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Sve je spremno za zimske uvjete na cestama

Snijeg će se čistiti i prije nego što padne zakonskih 15 cm

Zimska služba u Koprivnici
Foto: GPK Komunalac
U ovlasti Grada je čišćenje više od 250 kilometara nerazvrstanih cesta i 100 km pješačko-biciklističkih staza, istaknula je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec

Prvi snijeg već je zabijelio Hrvatsku, počeli su i zimski uvjeti na cestama, a s radom je započela i zimska služba čija će sezona potrajati do 15. travnja 2019. godine.

Park u Koprivnici Study Tour – CultuRevive tour Studijsko putovanje kroz Županiju

Prilagodite se uvjetima

– Sve je spremno, i mehanizacije i ljudi. U gradu Koprivnici radit će više od dvadesetak strojeva i da grad pod svojom ingerencijom ima čišćenje više od 250 km nerazvrstanih cesta i više od 100 kilometara pješačko-biciklističkih staza. Za tu namjenu, odnosno za čišćenje, planirano je i nabavljeno oko 850 tona soli, 300 tona sipine i oko 100 tona eruptivne zapune.

Naravno, očistit ćemo najviše što možemo, kao i svake godine, nećemo čekati onih 15 centimetara snijega, koliko je zakonski određeno, nego ćemo ići čistiti i prije – rekla je Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika, na smotri vozila zimske službe u dvorištu tvrtke Koming.

BicKo sustav 254 zadovoljna korisnika i 1420 korištenja bicikala E-bicikli u Koprivnici na zimskoj stanci

Zamolila je građane da u zimskim uvjetima budu oprezni i da se maksimalno prilagode uvjetima na cesti i pješačkim stazama. Nerazvrstane ceste, pješačko-biciklističke staze, nogostupe i javna parkirališta koja nisu pod naplatom koncesionara, čistit će ugovoreni izvođač Koming, dok će dio staza čistiti Gradsko komunalno poduzeće Komunalac.

– Građani moraju čistiti ispred svojih kolnih ulaza, a molimo ih da ne zadržavaju svoja vozila na kolnicima i kolnim prilazima kako bi ralice mogle prolaziti i kvalitetno očistiti – pozvala je Ksenija Kancelak iz Komunalca. Najprije se čiste glavni pravci i ceste, a posljednji na red dolaze makadamski putovi i ulice.

Za vrijeme zimskih uvjeta vozila trebaju imati zimsku opremu, dok se za bicikliste i korištenje pješačko-biciklističkih staza ne osiguravaju uvjeti prvih nekoliko dana nakon snježnih padalina ili ako bude leda i poledice, podsjećaju u Gradu.

Piškornica razvoj piškornice Osniva se tvrtka Drava Kom, bit će otkaza

Biciklisti će pričekati

– Vlasnici ne smiju zaustavljati vozila na kolnim ulazima ili cestama, pješačko-biciklističkim stazama i nogostupima jer tako mogu ometati rad vozila zimske službe. Pješačko-biciklističke staze u zimskim se uvjetima čiste za prolaz pješaka jer u otežanim uvjetima nije moguće osigurati uvjete za sigurno prometovanje bicikla – ističu u Gradu.

Održavanje prohodnosti pojedinih cesta u zimskim uvjetima je određeno prema razini prednosti, ovisno o vrsti ceste, gustoći i strukturi prometa, zemljišno-klimatskim uvjetima i lokalnim potrebama. Prohodnost je osigurana ako visina snijega na cestama ne prelazi 15 centimetara, pa je promet moguć uz upotrebu zimske opreme vozila. 

Oronula kuća na adresi Esterova 19 uskoro će dobiti novo ruho Projekti Obnova kuće Malančec, najstarije Esterove ulice i bedema radovi povezivanje s glavnim gradom Ministar Butković potvrdio – gradit će se brza cesta prema Koprivnici