Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci među vodećim po izdvajanjima za obrtnike

Sredstva za nove poduzetnike s 5000 kuna na 1000 eura

Gradske vlasti najavljuju kako će i dalje nastaviti s izdvajanjima za potpore obrtnicima
Foto: Vinkovci

Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, Vinkovci su na sedmom mjestu među hrvatskim gradovima koji izdvajaju najviše novca po stanovniku za potporu obrtnicima. Rezultati su dobiveni poslije analize konsolidiranih proračuna za 2022. godinu. Kako se navodi, s 30.842 stanovnika u 2022. godini Vinkovci su izdvojili ukupno 1,936.624 kuna za obrtnike, odnosno 62,79 po stanovniku. Osim u promatranoj 2022., Grad Vinkovci dobre je rezultate imao i u prošloj godini. Tijekom 2023. godine poticao je mikropoduzetnike putem Programa poticanja poduzetnika, odnosno, natječaja u okviru tog Programa, a na kojima je uspješno apliciralo 108 poduzetnika koji zapošljavaju 209 radnika. Kroz navedeni Program ukupno je dodijeljeno 259 tisuća eura potpora obrtnicima i mikrotvrtkama.

– Vinkovačko gospodarstvo u posljednjih šest godina bilježi snažan rast, s rekordnim ostvarenjima u 2021. i 2022. godini. Tako su recimo u 2022. godini vinkovačke tvrtke premašile 6,39 milijardi kuna prihoda, uz stalan rast dobiti i broja zaposlenih, a trenutačno nema razloga da se takvi trendovi ne nastave. Kada govorimo o gradskim potporama, želja nam je da se svaki naš novi poduzetnik brzo razvija i širi svoje poslovanje, što će u konačnici rezultirati dodatnim zapošljavanjem naših sugrađana te stvaranjem novih roba i usluga koje će pridonijeti ukupnom boljitku vinkovačkog gospodarstva. Upravo smo stoga i odlučili povisiti pojedinačna sredstva za poduzetnike početnike s pet tisuća kuna na tisuću eura jer dosadašnje iskustvo i rast prijavitelja govore kako je to pametno uložen novac – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Napomenuo je kako će gradske vlasti nastaviti i dalje poduzetnicima olakšavati poslovanje, ali i isto tako iz gradskog proračuna izdvajati sredstva za razne potpore koje za cilj imaju zadržavanje i povećanje broja zaposlenih, ali i dizanje plaća kao i daljnji razvoj tvrtki koje posluju na području grada. U isto vrijeme stvaraju se i sve kvalitetniji uvjeti za rad te se najavljuje i dalje uređenje zone gospodarske Zalužje.

Proglašeni su najčitatelji vinkovačke knjižnice za 2023. godinu Najčitatelji knjižnice Nagrade dodijeljene u sedam kategorija Najviše pohvala i ove godine dobilo je klizalište koje se nalazilo ispred gradske knjižnice Vinkovački Advent drugi najbolji među srednjim gradovima Niz sadržaja i preporuke za bolji ovogodišnji Advent Pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović kaže kako građani jednostavnije i brže dolaze do svih potrebnih dozvola Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vinkovaca Preduvjet za razvoj brza je i efikasna gradska uprava