Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 1089 pregleda
Ponos Međimurja

Srušena zgrada bivšeg MTČ-a u Čakovcu za koji država nije marila

Srušena zgrada bivšeg MTČ-a u centru Čakovca
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Na tom atraktivnom zemljištu tvrtka BAT iz Čakovca planira graditi poslovno-stambene prostore i druge sadržaje

U središtu Čakovca danas je u oblaku prašine nestala zgrada bivšeg MTČ-a (Međimurska trikotaža Čakovec) koji je nekad nazivan ponosom Međimurja. Nakon propasti nekadašnjeg tekstilnog giganta koji je završio u stečaju, nekretnine je kupila tvrtka BAT iz Čakovca koja je u siječnju počela s rušenjem i čišćenjem.

Na tom atraktivnom zemljištu planira graditi poslovno-stambene prostore i druge sadržaje. Rušenje je iznenadilo neke vlasnike automobila na obližnjem "MTČ-ovom parkiralištu", kako se neslužbeno nazivalo (kako će li se ubuduće zvati?) jer im je vozila prekrio sloj prašine. Mnoge je bivše radnike s nostalgijom danas steglo u grlu, ali ne zbog prašine, nego zbog sjećanja na tvrtku u kojoj je nekad radilo oko 3000 ljudi.

[video: 56 / ]

Kad su poduzeća na koje se u pretvorbi i privatizaciji početkom 90-ih MTČ podijelio u dvijetisućitim počele propadati kao domino, dijelom zbog nesposobnih uprava i vlasnika s kojima se bavio i DORH, a dijelom zbog uvoza odjeće iz Azije, radnici su organizirali štrajkove i prosvjede, no bezuspješno. Nije bilo nikog da ih zaštiti, državna vlast tada nije našla interesa u "očuvanju radnih mjesta", i svi su završili na ulici. Sad su u prašini nestali i fizički tragovi tvrtke koja je othranila generacije Međimuraca.