Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

”Stabilni smo i Grad Osijek neće dizati kredite u 2023.”

1/2
Foto: Osijek
Na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Radić osvrnuo se na kapitalne projekte u protekloj godini

Gradsko vijeće Osijeka održalo je 13. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih 31, razmatrali 26 točaka dnevnog reda. Za novog predsjednika Gradskog vijeća izabran je Tihomir Florijančić, nakon što je Vladimir Ham podnio ostavku na ovu dužnost.

Svi u Riznici

Usvojena su i izvješća o izvršenju Plana rada Gradskoga vijeća od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022., o radu radnih tijela Gradskoga vijeća za isto razdoblje, te ono o radu gradonačelnika od 1. srpnja 2022. do 31. prosinca 2022.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je krajem prošle godine donesen novi proračun u iznosu 128,3 milijuna eura, ističući kako je riječ o razvojnom, ali i konzervativnom proračunu, pri čijoj se izradi vodilo računa o gospodarskoj neizvjesnosti prouzročenoj ruskom agresijom na Ukrajinu i povezanoj inflaciji te o maksimalnome korištenju sredstava iz nacionalnih i europskih fondova.

– Grad Osijek neće podizati ni kratkoročni ni dugoročni kredit u 2023. godini. Sve što budemo trebali predfinancirati kroz fondove EU, financirat ćemo iz vlastitih sredstava. Do toga smo došli pametnom i odgovornom fiskalnom politikom. Prešli smo na Riznicu. Svi proračunski korisnici imaju žiro račun Grada Osijeka, koji je u plusu. Izvršavamo sve obveze na vrijeme te očekujemo financijsku stabilnost i krajem ove godine – poručio je gradonačelnik i istaknuo kapitalne projekte u posljednjih šest mjeseci.

– Završili smo prvu fazu rekonstrukcije Copacabane, u samo 180 radnih dana, što je prvo ulaganje nakon 48 godina. Prijavili smo i drugu fazu na NPOO, vrijednu oko šest milijuna eura. Radovi na podvožnjaku sv. L. B. Mandića idu svojim tijekom i bit će završeni u roku. Građane će koštati 0 kuna. Tu je i Koncertna dvorana, ukupno vrijedna 1,7 milijuna eura, koja će građane Osijeka također koštati 0 kuna – rekao je gradonačelnik.

Dodao je i kako je završena treća poddionica Promenade, kao i sanacija odlagališta otpada u Sarvašu, te su naručeni novi spremnici za komunalni otpad. Posebno je istaknuo projekt gradnje i dogradnje pet vrtića, božićnice za 10 tisuća umirovljenika, projekt Osigurajmo im jednakost 6 te pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Napomenuo je i kako projekti po gradskim četvrtima i mjesnim odborima teku planiranom dinamikom.

STEM stipendije

– Za mikro, male i srednje poduzetnike izdvojili smo šest posto više sredstava u odnosu na 2021. godinu. Jedini smo u Hrvatskoj osigurali stipendije za deficitarna zanimanja i za STEM područje u suradnji s Osijek Software Cityjem, a u želji da što više studenata ostane živjeti i raditi u Osijeku – kazao je gradonačelnik.

Gradsko vijeće na 13. sjednici prihvatilo je i prijedloge odluka o osnivanju Kulturnog vijeća, o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja središta Osijeka, o načinu sazivanja, radu i odlučivanju na zboru građana Grada Osijeka, o podnošenju prijedloga i peticija građana...

Usuglašeno je i da gradonačelnik raspiše natječaj za prodaju nekretnine opterećenih pravom građenja u Industrijskoj zoni Nemetin te Poduzetničkoj zoni IT park.

OSIJEK Sportski laureati Donna Vekić, Ivica Ivušić, MOK Mursa i Nexe OSIJEK Grad na Valentinovo darivao 79 parova koji slave zlatni pir OSIJEK Pri kraju obnova zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku