Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
Tretiranje tristogodišnjaka u Strossmayerovu perivoju

Stari hrast lužnjak čeka terapija koja će mu produljiti život

Foto: Grad Đakovo
Zub vremena učinio je svoje, no hrast još širi svoje grane i krošnjom koja u visinu seže i četrdeset metara pruža hlad za ljetnih mjeseci svojim sugrađanima

Počelo je tretiranje tristogodišnjaka u Strossmayerovu perivoju. Naime, na mjestu današnjeg Strossmayerova perivoja ili, kako ga Đakovčani nazivaju, Velikog parka prije više stotina godina prostirala se hrastova šuma. Tri stoljeća kasnije, na dijelu uz Dom zdravlja još živi svjedok vremena, hrast lužnjak, jedino preostalo stablo koje se spominje u Prvoj vojnoj izmjeri 1780. godine. Zub vremena učinio je svoje, no hrast još širi svoje grane i krošnjom koja u visinu seže i četrdeset metara pruža hlad za ljetnih mjeseci svojim sugrađanima. Kako bi očuvao njegovo načeto zdravlje, Grad Đakovo angažirao je tvrtku Arbofield, čiji su djelatnici nedavno počeli s njegom i tretiranjem ovog tristogodišnjaka.

Nikola Lacković, doktor biotehničkih znanosti, znanstvenog polja šumarstvo, ujedno direktor tvrtke Arbofield, objasnio je da provode postupak sanitarnog i strukturalnog orezivanja.

– U svibnju i lipnju stablo čeka terapija koja će mu se dati metodom endoterapije kako bi mu se ojačala funkcija korijena i pomoglo da ostane u prostoru – objasnio je Lacković.

Na pitanje u kakvom je stanju ovaj hrast lužnjak, odgovorio je da “stablo ima tragove godina i života, što je normalno”. No uz to što krasi prostor u Strossmayerovu perivoju, služi i drugoj svrsi.

– Ono jako dobro služi i kao izvor biološke raznolikosti u ovom parku jer su u njemu prisutne niše drugih životinja, poput malih sisavaca šišmiša, ptica i ksilofagnih kukaca koji nakon niza godina mogu postati problematični, no u ovoj fazi još nisu – rekao je Lacković.

Dodao je i kako je stablo još vitalno, ali s obzirom na njegove dimenzije i važnost u prostoru u kojem jest, smatra se opravdanim intervenirati kako bi mu se pomoglo da živi još nekoliko godina ili, pak, desetljeća.

ĐAKOVO Kuću ili stan uz subvenciju kupilo 13 đakovačkih obitelji ĐAKOVO Zaposleno 30 žena, brinut će se o 180 starijih i nemoćnih ĐAKOVO Matakovićeva monografija poslastica za ljubitelje stripa