Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
ĐAKOVO

Matakovićeva monografija poslastica za ljubitelje stripa

Foto: Đakovo
Monografija donosi pregled stvaralaštva Dubravka Matakovića, uz bogate grafičke priloge, potpunu bibliografiju i životopis

Ljubitelji stripa u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost došli su krajem siječnja na svoje. Ondje je, uz velik interes javnosti, predstavljena monografija poznatog crtača stripova Dubravka Matakovića koju je objavila Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo.

Čekali u redovima

Monografija donosi pregled stvaralaštva Dubravka Matakovića, uz bogate grafičke priloge, potpunu bibliografiju i životopis. Radi se o autoru gotovo legendarnog statusa među poznavateljima stripa, čija je poetika široko prepoznatljiva, a originalni jezični i slikovni diskurs dio memorijskog arhiva mnogih čitatelja. Tome u prilog govori i činjenica da se za potpis i posvetu autora čekalo u redovima, a Mataković je zaljubljenicima u njegov rad posvete pisao više od dva sata.

O monografiji su govorili ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo Kristina Podgornik, jedan od autora tekstova Boris Beck, Hrvoje Duvnjak i autor Dubravko Mataković. Kako je istaknuo, ova strip monografija zamisao je njegova kolege, akademskog slikara Hrvoja Duvnjaka s kojim radi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Govoreći o monografiji, Mataković je objasnio da su željeli izbjeći kronološki poredak pa su se odlučili napraviti poglavlja po glavnim likovima stripova: Malom Ivici, Protmanu, lutajućem reporteru Zdeni, Tetku Trinaestom i, dakako, Overklokingu, koji se približio tisućitoj tabli. U monografiji su zastupljeni stripovi iz raznih razdoblja od 80-ih pa do danas, a ima čak 640 stranica.

– Ne mogu reći da je bilo baš mukotrpno jer nismo ni kopali ni orali, ali potrošili smo puno vremena da bismo ovo napravili. Kada je knjiga završena, slijedilo je određeno olakšanje i zadovoljstvo što vidim svoje radove na okupu. No pravi je osjećaj, vjerujem da je tako kod svakog umjetnika, taj napor i ta vatra koju osjećate dok radite nešto i stvarate. Kad završite s tim, nekako se ta vatra ugasi i ostane žar za neki drugi, novi projekt. Sada ta knjiga odlazi čitateljima, pa neka se oni malo muče s time – kazao je Dubravko Mataković.

Kako su likovi nastajali

Knjiga je prožeta tekstovima Gorana i Paule Rem, Borisa Becka, Marte Banić i Lea Rafolta, koji je i urednik izdanja, a i sam Mataković napisao je uvodne tekstove o tome kako su likovi nastajali.

– U ove zadnje dvije-tri godine, koje su bile doista užasne, rad na ovoj monografiji bio je možda i jedina svijetla točka – prokomentirao je Boris Beck.

Predstavljanju su nazočili ministar obrane RH Mario Banožić, saborski zastupnik Mladen Karlić, gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić, Maja Petrić, izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, zatim televizijski voditelj, redatelj i glumac Robert Knjaz, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac, poznati voditelj i bloger Domagoj Jakopović Ribafish te brojni drugi. Prisutnima su se tijekom predstavljanja monografije obratili ministar obrane RH Mario Banožić, i sam Vinkovčanin poput autora Matakovića, te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

ĐAKOVO Učenicima i studentima 195 stipendija i financijskih potpora ĐAKOVO Više od dva milijuna kuna potpore za 188 poduzetnika Nastavak programa Zaželi Posao za 183 žene, Đakovštini novih 8,9 milijuna kuna