Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
SVETA NEDELJA

Statua ribe prikupljat će plastičnu ambalažu i educirati mališane

Foto: Sveta Nedelja
Grad Sveta Nedelja i Osnovna škola Sveta Nedelja prigodno su obilježili Dan planeta Zemlje predavanjem Domagoja Jakopovića Ribafisha i postavljanjem poučne instalacije

Povodom Dana planeta Zemlje, Grad Sveta Nedelja je u suradnji s Osnovnom školom Sveta Nedelja pokrenuo akciju u kojoj je nabavljena statua za prikupljanje PET ambalaže. U utorak, 25. travnja ispred Osnovne škole postavljena je atraktivna skulptura ribe – kontejner za prikupljanje plastičnih boca u koji će učenici i djelatnici, ali i prolaznici, moći ubacivati PET ambalažu.

Mijenjat će lokacije

– Riba-kontejner za prikupljanje plastičnih boca izrađena je od recikliranog materijala – prikupljene plastike iz oceana i nabavljena je u cilju osvještavanja djece i odraslih o zaštiti okoliša. Riba će mijenjati lokacije i bit će postavljena i ispred drugih obrazovnih i javnih objekata kako bismo doprli do što većeg broja djece i građana. Iz dana u dan moramo raditi na što većoj svjesnosti stanovništva o tome koliko sami utječemo na okoliš. Već kasnimo s očuvanjem planeta, a što prije reagiramo i usadimo pravilne navike mladim generacijama, to će nam budućnost biti bolja – izjavio je zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak. Prikupljena sredstva od otkupa PET ambalaže škola će iskoristiti za uređenje okoliša.

– Ideja cijele ove priče je da učenike odgajamo i učimo o ekologiji. U recikliranju zaostajemo za drugim državama, što je dio našeg mentaliteta. Imamo veliku ulogu u oblikovanju tog mentaliteta i zato počinjemo s najmlađima. Djeca vole kada osjete da je njihov trud doveo do određenog zadovoljstva, pa ćemo sredstvima koja prikupimo od reciklirane plastike urediti okoliš svoje škole onako kako ona žele – rekao je ravnatelj Osnovne škole Zvonimir Markić. Skulptura ribe je interesantan model edukacije i podizanja svjesnosti djece i građana o recikliranju.

Očuvanje okoliša i smanjenje količine odbačene plastike, poglavito u moru i vodama, glavni su motiv i poruka ove akcije. U sklopu događanja i školskog programa Domagoj Jakopović Ribafish zamijenio je ulogu s profesorom i održao predavanje na satu geografije.

Na djeci svijet ostaje

– Djeca su kao spužve, upijaju sve informacije. Vrijeme je da ih sada naučimo ono što je bitno za planet i čovječanstvo, i koliko nam je bitno sačuvati Zemlju. Želim popraviti ovaj svijet tako da se više družimo, razgovaramo, komuniciramo i obratimo pozornost na druge, važnije, pametnije stvari, a ne na medije i ekrane. Rezervu nemamo, nemamo opciju B i ako samo 20 posto djece ne baci vrećicu od čipsa ili žvaku na pod, radimo dobro – rekao je. Istaknuo je zabrinjavajući podatak kako će, ako ovim tempom nastavimo bacati otpad, za 50 godina biti više plastike nego živih organizama.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja, kada se jača svijest ljudi o problemima vezanim za zaštitu okoliša. Prvi put održao se 1970. godine, a danas se obilježava u više od 190 zemalja pod krovnom organizacijom Earthday.org. Glavna službena tema ovogodišnje akcije je "Investirajte u naš planet".

krava POMOĆ GRADA Sveta Nedelja sufinancira umjetno osjemenjivanje goveda i krmača u 2023. godini SVETA NEDELJA DVD Rakitje dobit će novo navalno vatrogasno vozilo Novi saziv Konstituiran Savjet mladih Grada Svete Nedelje