Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
šibenik

Stogodišnji Veslački klub Krka dobitnik Nagrade Franjo Bučar

Veslački klub Krka iz Šibenika, koji ove godine obilježava stotu obljetnicu osnutka, dobitnik je godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar
1/3
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
"Klub nikad nije mijenjao ime, dres ni znak", kaže predsjednik Dražen Crnogaća, koji je vrlo ponosan što je i Krka u društvu šibenskih stogodišnjaka, uz knjižnicu, kazalište, Pjevačko društvo Kolo i Narodnu glazbu

Veslački klub Krka iz Šibenika, koji ove godine obilježava stotu obljetnicu osnutka, dobitnik je godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar. Najveće državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje našim sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta laureatima su u Zagrebu uručili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Brojne medalje

Veslački klub Krka osnovan je 1. studenoga u zgradi Narodne kavane u Šibeniku.

– Klubu je odmah nakon osnivanja pristupilo 300 članova, znači da je odmah bio vrlo popularan u gradu – doznajemo od Dražena Crnogaće, predsjednika Veslačkog kluba Krka. Iznosi podatke kako su prije Drugoga svjetskog rata osvojili brončanu medalju u četvercu na Europskom prvenstvu u Budimpešti i nastupili na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu, gdje je momčad Krke u osmercu osvojila drugu brončanu medalju.

– Nakon Drugoga svjetskog rata imamo još jednu brončanu medalju jednoga našeg člana koji je u Poljskoj veslao u četvercu s veslačima Mladosti i niz osvojenih naslova seniorskog prvaka države, imamo ih čak 255 – ponosan je na sportsku povijest kluba Crnogaća.

Ističe kako Klub tijekom svih 100 godina nije mijenjao naziv, boju dresa ni znak pod kojim se natječe.

– To pokazuje kontinuitet u povijesti kluba i politiku na koju se nije moglo utjecati – kaže Crnogaća i dodaje kako je za vrijeme Drugoga svjetskog rata mnogo veslača sudjelovalo na strani NOB-a što povijest bilježi, ali klub se nije mijenjao neovisno o tome što su se mijenjale države u kojima je djelovao.

– Jako mi je drago što smo obilježivši stogodišnjicu ušli u klub šibenskih stogodišnjaka u kojemu su knjižnica, Narodna glazba, Pjevačko društvo Kolo i Šibensko kazalište. To su subjekti koji djeluju 100 i više godina, veseli nas što smo u tom malobrojnom klubu koji Šibenik na svoj način čine gradom – govori Crnogaća.

Kroz Veslački klub Krka prošlo je na tisuće momaka i cura.

– Kao i Šibenik, klub je isprva bio težački pa su naši veslači dolazili na treninge iz polja. Ima anegdota da su za okrijepiti se, odnosno nadoknaditi potrošenu snagu u čamac nosili suhe smokve. Danas se to radi malo drukčije, ali suhe smokve i dalje su na jelovniku – otkriva nam Dražen Crnogaća.

I danas imaju veslače kojima se ponose.

– Imamo momke, juniore koji su bili treći na Europskom prvenstvu u Bjelorusiji 2013. godine, momke koji su bili europski prvaci 2017. u Njemačkoj i svake godine Krka daje reprezentativce. Nažalost, nemamo više seniore – govori Crnogaća.

Uzdaju se u Veleučilište

Djeca im odlaze iz Šibenika nakon završene srednje škole na fakultete, najčešće u Zagreb i Split, neki od njih i u inozemstvo. Međutim, veliku nadu polažu u ekspanziju Veleučilišta u Šibeniku, koje otvara nove programe i broj studenata iz godine u godinu im se povećava.

– Kao predsjednik Krke, ali i kao Šibenčanin, snažno podržavam razvoj Veleučilišta, osim što grad čini gradom, moglo bi biti jako korisno za klubove kao što je Krka, jer bi neki naši momci i cure našli razloga da ostanu u Šibeniku i školuju se na našoj visokoobrazovnoj instituciji. Inače, smatram da nam u državi općenito nedostaje povezivanje akademske i sportske Hrvatske, a to je da potičemo djecu na ostanak u sportu i nakon 18. godine. Nažalost, većina sportova nije komercijalna i djeca nam nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja odlaze iz sporta, završavaju sportske karijere, što je velika šteta – kaže Crnogaća, koji ističe kako imaju odličnu suradnju s Gradom Šibenikom koji ih materijalno prati.

Pitali smo ga na kraju koliko je veslanje danas popularno među šibenskom djecom.

– Prije Drugoga svjetskog rata u Šibeniku su postojali samo nogometni klub i Krka. Ljudi su bili orijentirani na nogomet ili veslanje, danas razvojem ponude djeca imaju velike mogućnosti. Ipak, za veslanje i dalje ima interesa. Veslaju i cure i momci, a ja na ovaj način pozivam sve koji žele, osobito one od 12 do 13 godina, da nam se pridruže – poručio je predsjednik VK Krka Dražen Crnogaća.

Postali smo prvi 'plastic-free' Advent u Hrvatskoj, što je bio poticaj da se svjetlo reflektora usmjeri na nas šibenik Adventura u znaku Dražena Petrovića, klizališta i svirki Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi zadovoljan je zbog pojačanog interesa koji je nadmašio najsmjelija očekivanja šibenik U Podima njemački investitor želi uložiti milijardu eura Ljubo Runjić šibenik Ljubo Runjić: Imamo 30 posto više upisanih studenata nego lani