Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
VEĆE STIPENDIJE

Studentske stipendije do 220 €, učeničke do 145 €

Stipendije od akademske godine 2023./2024. povećavaju se za 10% – 220 eura za studij izvan Dubrovnika i 120 eura za studij u gradu
Foto: DUBROVNIK
Grad Dubrovnik povećao iznose mjesečnih stipendija učenicima i studentima u svih pet kategorija

Grad Dubrovnik i ove godine raspisuje natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima. Gradonačelnik Mato Franković svojim je zaključkom prihvatio prijedlog Povjerenstva kojim se iznosi za stipendije od akademske godine 2023/2024. povećavaju za 10% te će iznositi 220 eura za studente koji studiraju izvan Dubrovnika i 120 eura za studente koji obrazovanje nastavljaju u svome gradu.

Za učenike koji se školuju u Dubrovniku mjesečna stipendija iznosit će 75 eura, odnosno 145 eura za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika.

Ovogodišnjim natječajem usklađeni su iznosi imovinskog cenzusa u kategoriji obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Natječaji se raspisuju u pet kategorija: za nadarene studente, za deficitarna zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom.

Posebno se želi potaknuti učenike i studente na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima, koja su pomno utvrđena sukladno potrebama Grada Dubrovnika, gradskih društava i ustanova te ustanova od posebnog interesa za Grad u području zapošljavanja.

Stoga se ovogodišnjim natječajem za deficitarna zanimanja raspisuje ukupno 30 stipendija, 12 učeničkih i 18 studentskih. Poseban je naglasak stavljen na zanimanja u zdravstvu, poput doktora medicine te medicinskih sestara i tehničara.

Također se vodilo računa o potrebama gradskih školskih ustanova za profesorska zanimanja u oblastima matematike, fizike, kemije i informatike te potrebama predškolskih ustanova za zanimanja odgojitelja, edukacijskog rehabilitatora, logopeda i psihologa.

Prijave na natječaje za učeničke i studentske stipendije zaprimale su se do zaključno 6. studenog 2023.

Do povećanja mjesečnog iznosa stipendija došlo je u školskoj/akademskoj godini 2019./2020. te je ovo drugo povećanje koje osigurava Grad Dubrovnik.

Porezna politika Vlade bila je u potpunosti usmjerena prema rasterećenju građana i gospodarstva, naročito prema povećanju primanja građana te i mi želimo s takvim stavom ići prema našim građanima - rekao je gradonačelnik Franković dubrovnik Obiteljima do 680 eura više: Željelimo povećati budžet građana STAZA će povezivati benediktinski samostan sv. Jakova u Dubrovniku i crkvu sv. Jakova u Međugorju Dubrovnik primljen u Europsku federaciju puteva sv. Jakova Camino Dubrovnik – Međugorje u europskoj mreži RADOVI obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u gradskim naseljima u kojima su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama Izgradit će se i rekonstruirati više od devet km mreže vodoopskrbe i odvodnje Gradonačelnik u obilasku radova: Projekt Aglomeracije dobro napreduje