Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Park šuma Marjan

Sva zaražena stabla trebala bi biti uklonjena do 1. travnja

Park šuma Marjan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Mirko Ruščić je rekao da je oko trećina šume zaražena potkornjakom. Odsječena stabla će biti odvezena najmanje 10 kilometara od Park šume

Stožer civilne zaštite Grada Splita formirao je radnu skupinu koja će žurno izraditi operativni plan za uklanjanje iz Park šume Marjan stabala zahvaćenih epidemijom mediteranskog potkornjaka, kojih je trećina, i taj bi posao trebao biti završen do 1. travnja, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice Stožera.

Andro Krstulović Opara Zahtjev za župana zbog potkornjaka Krstulović Opara traži da za Marjan proglasi opasnost od elementarne nepogode

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je 5. veljače proglasio izravnu opasnost od nastanka elementarne nepogode epidemije mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan rekao je da ta odluka daje mogućnost angažmana svih službi i institucija koje mogu pomoći.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da će se na uklanjanju zaraženih stabala angažirati splitska komunalna poduzeća, a na raspolaganje se stavila i Hrvatska ratna mornarica, policija, Gorska služba spašavanja i Splitski savez sportova.

- Odlučili smo suzbiti ovu pošast na Marjanu - poručio je.

Stanje šume je posljedica višegodišnje nebrige, rekao je, kao i problemi odlagališta Karepovac, gradske plaže Žnjan i sportske dvorane Spaladium arena.

Park šume Marjan Splitsko Gradsko vijeće "Park šuma Marjan mogla bi ostati golet"

Za vrijeme radova na uklanjanju zaraženih stabala za posjete će se zatvarati dijelovi Marjana u kojima se radi, no tradicionalni splitski polumaraton, koji se trči i preko Marjana, održat će se kao i ranijih godina - rekao je Krstulović Opara.

Voditelj radne skupine Neno Ružić najavio je da će operativni plan biti završen najkasnije od sljedećeg utorka i da će se na temelju tog dokumenta odmah krenuti s poslovima.

- Angažirat ćemo 300 ljudi, a poslovi uklanjanja zaraženih stabala trebali bi biti završeni između 15. ožujka i 1. travnja. Za nas Splićane Marjan je neprocjenjiva vrijednost i poduzimamo korake da ga spasimo - istaknuo je Ružić.

vježbe civilne zaštite Župan sudjelovao na vježbi HGSS-a Split

Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Mirko Ruščić je rekao da je oko trećina šume zaražena potkornjakom. Odsječena stabla će biti odvezena najmanje 10 kilometara od Park šume. Rekao je da se mediteranski potkornjak pojavljuje u sjevernoj Africi, Grčkoj, Turskoj, Španjolskoj i Portugalu i da su iskustva pokazala kako je najbolji način za prevladavanje tog problem piljenje zaraženih stabala i zatim pošumljavanje.

na 44 mjesta Zbog zamućene vode u izvoru, nastavlja se dostava pitke vode