Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Tako to rade u Vinkovcima

Za novorođenče 2000, a za učenika prvog osnovne i srednje škole 1000 kuna

Vinkovci djeca
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Grad Vinkovci sufinancira i 48 posto ekonomske cijene vrtića roditeljima

Prethodnih tjedana gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić donio je niz odluka kojima je cilj u što većoj mjeri olakšati školovanje djeci i studiranje studentima te tako pomoći njihovim roditeljima. Obuhvaćena su predškolska djeca, osnovci, srednjoškolci kao i studenti.

– Neke mjere su nove i jedinstvene u Hrvatskoj, dok smo druge povećali. Razmišljamo da su plaće na istoku Hrvatske ipak niže nego u drugim dijelovima zemlje i da roditeljima treba pomoći koliko god je to moguće – rekao je Bosančić.

Sufinanciranje udžbenika

Tako će za svaku novorođenu bebu s područja grada roditeljima biti dodijeljena naknada od 2000 kuna za što su u proračunu osigurana sredstva u iznosu od 650.000 kuna. Podsjećamo kako je do sada ta naknada iznosila 1000 kuna. Isto tako svaki polaznik prvog razreda osnovne škole, kao i prvog razreda srednje škole s prebivalištem na području grada Vinkovaca ostvaruje pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 1000 kuna. Pravo se ostvaruje s početkom školske godine.

iseljavanje Od 2011. do danas U Vinkovcima 9260 stanovnika manje

Nisu zaboravljena ni djeca u dječjim vrtićima čiji boravak Grad sufinancira u iznosu od 48 posto ekonomske cijene vrtića. Grad je za drugo dijete u vrtiću sufinanciranje povećao na 64 posto, a za treće i svako sljedeće dijete u vrtiću grad sufinancira cijenu s 92 posto. Socijalno ugrožene obitelji, kojima prihod po članu kućanstva ne prelazi 1200 kuna, plaćaju cijenu vrtiću umanjenu za 30 posto prema Socijalnom programu Grada Vinkovaca. Sredstva u proračunu za sufinanciranje boravka djece u vrtićima iznose gotovo 6 milijuna kuna.

Pomoć socijalno ugroženima

Grad Vinkovci će za školsku godinu 2018./2019. sufinancirati kupnju udžbenika, radnih bilježnica i ostalog školskog pribora potrebnog za nastavu. Pravo na sufinanciranje ostvaruje svaki učenik koji u idućoj godini 2018./2019. upisuje II. – VIII. razred.

Učenicima koji ostvare pravo na sufinanciranje dodijelit će se vaučeri u protuvrijednosti 500 kuna. Za studente deficitarnih zanimanja, njih 170, osigurane su stipendije čiji je ukupan iznos 7000 kuna.

Natjecanje drvodjelnih škola U Vinkovcima održano natjecanje drvodjelnih škola Vinkovčanki Antoneli drugo mjesto u dizajniranju

– Držimo se razmišljanja da je ulaganje u djecu najbolje ulaganje u budućnost. Ovo su u isto vrijeme i demografske mjere jer ulaganjem u djecu i njihovo školovanje olakšavamo obiteljima i potičemo ih da ostanu na ovim prostorima, ali i možda se odluče za još neko dijete. Vidljivo je kako pratimo cijeli obrazovni tijek djece. Isto tako Grad je tu i sve drugo vrijeme da pomogne koliko može pri čemu posebno vodimo računa o višečlanim i socijalno ugroženim obiteljima – istaknuo je Bosančić.

VIA Velika investicija u prigradskom naselju Sve više projekata koje provodi agencija VIA iz Vinkovaca škola od jeseni Učenici vinkovačke OŠ Nikole Tesle u jednosmjenskoj nastavi