Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Planirani kapacitet studentskog doma je 103 studenta

Sveučilište gradi studentski dom i znanstveni park za 10 milijuna eura

storyeditor/2024-06-07/studentski_dom_1.jpg
1/2
Foto: M PLUS IDEJNO RJEŠENJE uređenja prostora bivše vojarne u kojem je i Sveučilište Sjever
Počela je realizacija projekata na Sjeveru, a tu je i novi učenički dom koji će se urediti u derutnoj zgradi bivšeg konačišta HŽ-a u Koprivnici, za što je država osigurala četiri milijuna eura

Dva kapitalna projekta na Sveučilištu Sjever ukupno vrijedna oko 10 milijuna eura krenula su u realizaciju odabirom izvoditelja radova. Riječ je o izgradnji studentskog doma za koji je Vlada u proračunu osigurala pet milijuna eura te gradnji znanstveno-istraživačkog parka, projekta za koji je Koprivnica putem EU fondova uspjela ishoditi također blizu pet milijuna eura.

Dugo očekivani

Valja naglasiti i da počinje dugo očekivani projekt novog učeničkog doma koji će se urediti u derutnoj zgradi bivšeg konačišta HŽ-a u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici. Nositelj projekta je Županija uz potporu Grada, a država je iz proračuna osigurala milijun eura ove i tri milijuna eura iduće godine. Planirani kapacitet studentskog doma je 103 studenta koji će biti raspoređeni u 10 jednokrevetnih, 30 dvokrevetnih, 10 trokrevetnih i tri sobe za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Uz smještaj studenata, planira se i smještaj za tri profesora u apartmanima.

– Osim zgrade studentskog doma, predmet zahvata u prostoru su i uklanjanje postojeće građevine te uređenje javnog prostora oko doma. Planira se formiranje dva trga – jednog potpuno javnog karaktera čija će pročelja biti zgrada doma, dvije zgrade Sveučilišta i studentska menza i drugog malo zatvorenijeg, zelenijeg karaktera, koji je zamišljen kao studentsko dvorište – naveli su iz tvrtke Petgrad u idejnom rješenju studentskog doma.

IDEJNO RJEŠENJE uređenja prostora bivše vojarne u kojem je i Sveučilište Sjever
Foto: M PLUS IDEJNO RJEŠENJE uređenja prostora bivše vojarne u kojem je i Sveučilište Sjever

Na natječaj za projektiranje studentskog doma (projekti su procijenjeni na 120.000 eura) javilo se čak 13 ponuditelja iz cijele Hrvatske. Ponuda osječke arhitektonske tvrtke Trinas inženjering u iznosu 74.000 eura proglašena je najpovoljnijom te će se s njima potpisati ugovor. Poznato je i koliko će stajati i tko će graditi novi znanstveno-istraživački park Sveučilišta Sjever. Prema procjeni Grada, riječ je o projektu vrijednom 4,67 milijuna eura (bez PDV-a) koji se financira europskim novcem iz ITU mehanizma za Koprivnicu. Projekt uključuje brownfield investiciju, kojom će se rekonstruirati i obnoviti dvije zapuštene zgrade na prostoru bivšeg kompleksa vojarne. Na javni natječaj stigle su dvije ponude. Križevački Radnik ponudio je radove za 5,54 milijuna eura, što je 19 posto više od procijenjenih troškova i ponuda je odbačena. Odlučeno je da se prihvati ponuda čakovečke građevinske tvrtke Gradis od 4,28 milijuna eura, što je 8 posto manje od planiranog iznosa. S PDV-om radovi će stajati 5,35 milijuna eura.

Natječajem su se tražili projekti i izvođenje radova, ali bez nabave opreme koja će biti predmet posebnog natječaja. Rok za projektiranje i rekonstrukciju dvije zgrade od potpisivanja ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem je 16 mjeseci pa bi zgrade trebale biti obnovljene najkasnije do prosinca iduće godine.

Rekonstrukcija zgrada

Zgrade su dio kompleksa bivše vojarne, a rekonstruirat će se ukupna neto površina od 4300 kvadrata. Jedna je stara zgrada građena 1980. i u njoj je bila vojnosanitetska ambulanta bivše JNA. Njezinom rekonstrukcijom i prenamjenom formirat će se prostor za potrebe rektorata i zajedničkih službi Sveučilišta. U drugoj zgradi iz 1978. bile su spavaonice i ostale pomoćne prostorije. U toj zgradi bit će novi prostor za obavljanje znanstvenoistraživačke djelatnosti Sveučilišta.

storyeditor/2024-06-07/REVIZIJA_U_OSIJEKU.jpg Bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju Gradu Osijeku najviša ocjena državne revizije storyeditor/2024-06-07/MZB.jpg Ulaganje u turističku infrastrukturu u Međimurju Za razvoj turizma dodijeljene potpore vrijedne 267.347 eura Potpore se dodjeljuju kao jednokratne financijske pomoći za sufinanciranje dijela troškova doktorskog studija s maksimalnim iznosom od 1500 eura Prijave do 24. lipnja Varaždinska županija objavila natječaj za potpore doktorandima