Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik 94 pregleda
Dubrovnik

Svi pogledi upereni su prema Ustavnom sudu

Andro Vlahušić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Izbori u Dubrovniku ovise o tome hoće li se Andro Vlahušić moći ponovno kandidirati za gradonačelnika

Pogledi svih izbornih aktera u Dubrovniku ovih su dana upereni prema Ustavnom sudu. On bi, naime, vrlo skoro morao odlučiti o ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, a o njihovoj ocjeni ovisit će hoće li se za još jedan mandat moći kandidirati aktualni gradonačelnik, HNS-ov Andro Vlahušić.

Prema zakonu koji je kroz saborsku proceduru gurao Most, na lokalne se funkcije neće moći kandidirati nitko tko je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu veću od šest mjeseci za kaznena djela protiv službene dužnosti, bez obzira na to je li riječ o uvjetnoj ili bezuvjetnoj kazni. Budući da je upravo Vlahušić pravomoćno osuđen na šest mjeseci uvjetno jer je protuzakonito posudio milijun kuna iz gradskog proračuna tvrtki svog koalicijskog partnera Pera Vićana, zakon je kolokvijalno nazvan “lex Vlahušić”. Prihvati li Ustavni sud argumente SDP-ova Peđe Grbina i proglasi zakon nevažećim, Vlahušić će se ponovno kandidirati za gradonačelnika, a podržat će ga i SDP. Ne padne li zakon, izborna utrka znatno će se zakomplicirati jer Vlahušić po anketama uživa daleko najveću popularnost među biračima u Dubrovniku.

Njegovo izbacivanje iz utrke povećalo bi šanse drugim kandidatima. SDP bi u tom slučaju u izbornu utrku gurnuo Tatjanu Šimac Bonačić. HDZ-ova uzdanica i dalje je Mato Franković, a boje Mosta opet će braniti Maro Kristić s Liste za Srđ. Budući da je upravo Kristić kroz Sabor najgorljivije branio zakonsku zabranu kandidiranja onima koji su se ogriješili o dužnost koju su obnašali, u kampanji će se sasvim sigurno suočiti s optužbama da je ključnog protukandidata, umjesto na izborima, iz igre pokušao izbaciti zabranom kandidiranja. Mostov je protuargument da ne bi bilo potrebe za takvim zabranama da velike stranke ne inzistiraju na kandidatima sklonim korupciji.