Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin
Grad Labin

Svim petašima poklanjaju se micro:bit računala, a školama roboti

1/5
Foto: Grad Labin
Micro:bit kao tehnologija omogućava lako savladavanje vještina programiranja koristeći grafička (slikovna) sučelja i omogućuje učenje kroz iskustvo i igru

Osnovnu školu Ivo Lola Ribar posjetila je zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, a povod je hvalevrijedan i zanimljiv.

Grad Labin potvrđuje svoj angažman oko razvoja djece i mladih te ulaganja u njihovu budućnost, pa je danas 'petašima' OŠ Ivo Lola Ribar, podijeljena oprema za učenje robotike, programiranje i sudjelovanje u Croatian Makers robotskoj ligi. Učenici petih razreda uključeni su u ovaj projekt zahvaljujući Gradu.

Foto: ilustracija
Oprema je to za koju je Grad Labin iz proračuna izdvojio 29.250,00 kn.

Isto će biti podijeljeno i sutra u OŠ Matije Vlačića. Oprema za obje škole uključuje ukupno 115 micro:bit te ukupno 10 mBot mikro robota.

Današnja dodjela ove vrijedne opreme labinskim učenicima uvod je u radionice koje Grad Labin organizira u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u sklopu projekta STEM Auto. Radi se o besplatnim radionicama programiranja, robotike i digitalne pismenosti.

veliki uspjeh Svjetska bronca i zlato stižu u Labin

Radionice se u Labinu održavaju dva dana za redom, i to u ponedjeljak 12. studenoga za učenike OŠ "Ivo Lola Ribar" i u utorak 13. studenoga za učenike OŠ Matije Vlačića. Labinski su se osnovci u učenje STEM vještina dijelom uključili već u prošloj školskoj godini, a upravo s ovim radionicama kreće iduća faza STEM edukacije.

Nakon uvodnih radionica, učenici i njihovi mentori bit će osposobljeni za izradu prvih projekata i računalnih programa, čija je javna prezentacija najavljena za prosinac ove godine.

Foto: ilustracija

Micro:bit kao tehnologija omogućava lako savladavanje vještina programiranja koristeći grafička (slikovna) sučelja i omogućuje učenje kroz iskustvo i igru. Predstavlja inovativnu tehnologiju s ciljem čim veće uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

"Ovo je samo jedan dio našeg ulaganja u mlade za koje smo ove godine izdvojili više od 9 milijuna kn. Radionice u sklopu Croatian makers robotske lige su nešto što će ih uvesti u ogroman svijet programiranja i robotike. STEM kompetencije danas su sastavni dio velikog broja zanimanja, i želimo našim ulaganjima, koliko je to moguće, utjecati na to da učenici budu spremniji za izazove koji ih očekuju.", zaključila je Mohorović Čekada.

Labin održivi razvoj Za 'Zelene navike' odobreno više od 137.000,00 kuna bespovratnih sredstava