Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 41 pregleda
Drugu godinu zaredom

Svjetleći divovi u zelenoj boji povodom Dana sv. Patrika

Pula Dan sv Patrika Svjetleći divovi
Foto: Grad Pula
Zagreb i Rijeka sudjelovat će prvi put ove godine u godišnjoj inicijativi Tourism Irelanda 'Global Greening', dok Pula sudjeluje drugu godinu za redom

Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj, u suradnji s hrvatskim gradovima, Zagrebom, Rijekom i Pulom, ponovno će sudjelovati u godišnjoj inicijativi Tourism Ireland-a “Global Greening” (tj. “Svjetsko ozelenjavanje”) te će na taj način proslaviti irski nacionalni dan, Dan sv. Patrika, 17. ožujka 2017. Zagreb i Rijeka sudjelovat će prvi put ove godine, dok Pula sudjeluje drugu godinu za redom.

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, složio se s inicijativom da u zeleno oboje nove fontane u gradu na Ulici Hrvatske bratske zajednice – koja je glavna cesta koja vodi u srce Zagreba. Svih pet fontana će biti osvjetljeno u zelenoj boji u noći Dana sv. Patrika. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel se također složio obojiti u zeleno Trsatsku gradinu iznad grada.

Konačno, Grad Pula – koji je prvi hrvatski grad koji je sudjelovao u inicijativi “Global Greening” u 2016. godini, još će jednom pozeleniti svoje “Svjetleće divove” u brodogradlištu Uljanik. Uljanik je jedan od najstarijih operativnih brodogradališta na svijetu i njegovi su kranovi lani bili zadivljujući prizor u ovoj hrvatskoj luci. Svake godine, Pula je domaćin Bloomsday Croatia festivala, kada se slavi velikana Irske književnosti James-a Joyce-a, koji je živio u gradu 1904.-05. Ove godine, 7. Bloomsday Croatia održat će se 25.-26. lipnja, izvijestili su iz gradske uprave.

Sudjelovanje triju gradova u “Global Greening” Tourism Ireland-a stavlja Hrvatsku u odabrano društvo jer samo nekoliko zemalja se aktivnije uključilo.

Popis svjetski poznatih znamenitosti koji će sudjelovati u 8. po redu proslavi Tourism Ireland-a Dana sv. Patrika uključuje Empire State Building (New York, Amerika), London Eye (London, Ujedinjena Kraljevina), Kolosej (Rim, Italija), Dvorac Matsue (Japan) i Kineski zid