Izbornik
Naslovnica Gradovi
8. slatinski obrtničko-gospodarski sajam još uspješniji od prethodnih

Tajne lončarstva, praline te rad motora i solarnih panela

U reviju su bili uključeni učenici zanimanja krojač, frizer, kuhar i elektro-instalater koji su pod voditeljskom palicom Andree Bećarević i uz pjesmu Ante Benkovića prošetali crvenim tepihom i ispričali modno-frizersku priču Španjolske i Grčke
1/5
Foto: Mihaela Feldi
Posjetitelji su šetali i razgledavali raznovrsnu ponudu koju je prezentiralo preko 50 obrtnika, poduzetnika, OPG-ova, kućnih radinosti i udruga, a svi redom ocijenili su ga najuspješnijim do sada

Hrvatska obrtnička komora – Udruženje obrtnika Slatina, Grad Slatina, Turistička zajednica Grada Slatine i Gradska razvojna agencija Slatine organizirali su 8. obrtničko-gospodarski sajam u Slatini koji se pokazao još uspješnijim i ljepšim od prethodnih.

Obrtništvo i običaji
Prekrasno vrijeme pogodovalo je odličnoj atmosferi i izvrsnom odazivu kako samih izlagača tako i brojnih posjetitelja koji su u potpunosti ispunili samo srce Slatine te je Park 136. slatinske brigade na jedan dan postao prava “košnica”. Posjetitelji su šetali i razgledavali raznovrsnu ponudu koju je prezentiralo preko 50 obrtnika, poduzetnika, OPG-ova, kućnih radinosti i udruga, a svi redom ocijenili su ga najuspješnijim do sada.

Predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi naglasio je da je cilj sajma obrtnicima i svim izlagačima pružiti priliku da svoj rad i svoje proizvode predstave građanima, potencijalnim kupcima i poslovnim partnerima kroz proces nastanka proizvoda ili usluge.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić zahvalio je svim izlagačima.

– Danas ovdje u Slatini vidimo da obrtništvo živi, da se čuvaju običaji i da se na neki način sve to dobro razvija. Drago mi je da rastemo po pitanju obrtništva, to su jako dobre vijesti – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

– Osam godina da je ovaj obrtničko-gospodarski sajam ovdje govori da je već poprimio razmjere tradicijskog sajma i vjerujem da će se još dugo održavati. To nam govori koliki je interes izlagača, ali i posjetitelja – naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

A 8. obrtničko-gospodarski sajam u Slatini pohvalio je i župan Igor Andrović.

– Rekao bih da i ne čudi što je ovakav sajam u Slatini jer Slatina i je tradicionalno sajamski grad koji kroz povijest bilježi mnogo različitih sajmova i ovo je nastavak jedne takve tradicije. Ovo je jedan prekrasan sajam na kojemu možemo pronaći pregršt proizvoda vaših vrijednih ruku, ruku obrtnika, poduzetnika i vaših obitelji, a to je sve poticaj i Županiji, i Gradu Slatini, i Obrtničkoj komori da vam budemo još bolja potpora – istaknuo je župan Andrović te proglasio sajam otvorenim.

Slatinska bajadera
Sajam ne bi bio sajam bez demonstracije starih zanata, a ovoga puta posjetitelji su se upoznali s tajnama lončarstva koje je predstavio majstor lončar Ivan Serdar, član Udruženja starih zanata iz Slavonskog Broda u sklopu projekta “Budi majstor”.

Promocija obrtničkih zanimanja također je važan segment ovoga sajma, a prezentirali su ih učenici i mentori Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Tako su posjetitelji mogli vidjeti rad agrotehničara i agroturističkih tehničara, odnosno Školske zadruge Srednje škole Marka Marulića Slatina koji su uz prikaz tehnike enkaustike prezentirali svoje sada već nadaleko poznate praline, slatinsku bajaderu, čips od jabuke, eterična ulja i sopjanski sapun.

Zanimljive su bile prezentacije CNC operatera koji su predstavili rad na gravirki i izradu ukrasnih predmeta na CNC strojevima, zatim automehaničara koji su demonstrirati rad motora motocikla, dok su vodoinstalateri i instalateri grijanja i klimatizacije prikazali vježbu sastavljanja PVC cijevi za grijanje, a elektroinstalateri rad solarnog panela i robotiku.

Modno-frizerska priča i crveni tepih

Najveća atrakcija sajma bila je Modno-frizerska priča crvenog tepiha, jedinstvena prezentacija odjevnih kreacija i frizura u režiji učenika i profesora IOŠ-a. U reviju su bili uključeni učenici zanimanja krojač, frizer, kuhar i elektroinstalater koji su pod voditeljskom palicom Andree Bećarević i uz pjesmu Ante Benkovića prošetali crvenim tepihom i ispričali modno-frizersku priču Španjolske i Grčke. Predstavili su i modne kolekcije od trapera, kao i vjenčanice u suradnji sa Salonom vjenčanica Mellita iz Slatine, vlasnice Melite Nikolčić. Uz učenike, veliki su trud u ovaj spektakl uložile i njihove mentorice Paula Kukuljević Idek, Spomenka Prša i Kornelija Zubčević.

Splitsko-dalmatinska županija Postire cvjetaju: Izgradili smo park, sportski centar i ustrojili jaslice za djecu Tu je i multimedijalna dvorana s 80 mjesta, info pult, mjesto kupovine suvenira, zatim chill zona s lebdećim tabletima na kojima su zanimljivi sadržaji U Nikola Tesla Experience Centru možete osjetiti elektricitet i munje NA SVEČANOJ sjednici u Kazalištu Marina Držića uručene su nagrade za životno djelo, iznimna postignuća i za doprinos ugledu i promociji Županije Dubrovačko-neretvanska županija Plenković: ‘Županiju trebamo nastaviti cestovno povezivati’