Izbornik
Naslovnica Gradovi

U Nikola Tesla Experience Centru možete osjetiti elektricitet i munje

Tu je i multimedijalna dvorana s 80 mjesta, info pult, mjesto kupovine suvenira, zatim chill zona s lebdećim tabletima na kojima su zanimljivi sadržaji
1/4
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Centar je otvoren pokraj Gimnazije u kojoj je Tesla maturirao prije 150 godina

– Ovo je prekrasno, tek kada obiđete Centar osvijestite kakav je on genije, kako je razmišljao, koliko je bio jedinstven. Poučno, inovativno, a djeci se također svidjelo sve, posebno onaj elektricitet i munje koje možete proizvesti dodirom na maketu Tesle. Fascinantne su i boje koje se pokazuju po velikom Tesli koji izranja iz zida. Stvarno originalno i inspirativno, nešto što svatko treba vidjeti – pohvale su prvih posjetitelja centra posvećenog najpoznatijem karlovačkom učeniku i svjetskom izumitelju Nikoli Tesli.

Moderna tehnologija
Baš pokraj Gimnazije na Rakovcu, u kojoj je stekao jedino formalno obrazovanje i maturirao prije 150 godina, otvoren je prije tjedan dana Nikola Tesla Experience Center, jedinstveno mjesto za upoznavanje ovog genija koji je prve eksperimente u fizici provodio u Karlovcu, a nedaleko od škole, na Korani, podno slapa, prvi se put upoznao sa snagom rijeke. Čitav Centar, spoj muzeja, inovacija, poduzetništva i turizma, s inovativnim parkiralištem, priča priču o čovjeku bez čijih bi izuma život danas bio nezamisliv, a uz to je opremljen digitalnom interaktivnom tehnologijom koja posjetiteljima omogućuje da samostalno istražuju Centar i upoznaju Nikolu Teslu.

Ta mogućnost posjetitelje dočekuje već na ulazu, u prizemlju gdje na podu doslovno mogu pokrenuti priču o Tesli. Tu je i multimedijalna dvorana s 80 mjesta, info pult, mjesto kupovine suvenira, zatim chill zona s lebdećim tabletima na kojima su zanimljivi sadržaji. Prvi je kat zapravo interpretacijski, ‘putujete’ kroz Teslino djetinjstvo, školovanje, gradove u kojima je živio i radio, pratite njegove izume, a tu je i maketa Nikole Tesle koja će uzvratiti pozdrav, a vi na vlastitoj koži, u dodiru s Teslom, osjetiti elektricitet. U potkrovlju zgrade nastavlja se interpretacijski dio, a sve je prožeto fantastičnim svjetlosnim i zvučnim efektima, poput udara munje, šumova vode, izuma... Brojni sadržaji, uvjerena je Martina Marušić Britvec, direktorica Poslovne zone Korana koja upravlja Centrom, bit će inspiracija posjetiteljima, posebno učenicima, a zahvaljujući savjetodavnim uslugama bit će podrška i poduzetnicima. Gradnja Centra trajala je pet godina; projekt je, zajedno s parkiralištem, vrijedan 5,8 milijuna eura, od čega je 3,1 milijun osiguran iz ITU mehanizma. Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri Grad Karlovac, Poduzetnička zona Korana te Gimnazija Karlovac.

Poticaj učenicima
– Tesla je bezrezervno radio na dobrobiti čovječanstva, bez ikakve kalkulacije. Ovaj centar želi biti vrelo znanja, poticati inovatore i poduzetnike, od svih nas napraviti bolje ljude – poručila je županica Martina Furdek Hajdin.

Gradonačelnik Damir Mandić napominje da u Centru imamo spomenik Tesli, ali i mjesto koje može poticati i stvarati i njegove sljedbenike.

– Često se volimo pohvaliti Teslom, a ovo je simboličan, ali i jako važan način, da ta povezanost Karlovca i Tesle bude i materijalizirana. Tesla nije vezan samo za tehnologiju, on je puno više, on je humanist i ustvari ono nešto čemu stremimo – kazao je D. Mandić i dodao da je uvjeren kako će Teslin centar postati još jedna turistička atrakcija u Karlovcu, gradu koji će napokon pomiriti Teslu i Edisona, s obzirom na to da će uskoro biti obnovljeno kultno karlovačko Kino Edison.

ZAPREŠIĆ Građane uključuju u planiranje najvažnijeg gradskog dokumenta U ŽUPANIJSKOJ vijećnici potpisani su ugovori o financiranju programa i projekata udruga, za što je u blagajni Brodsko-posavske županije osigurano 145 tisuća eura Brodsko-posavska županija Projekti koji podižu kvalitetu života svih stanovnika županije NA SVEČANOJ sjednici u Kazalištu Marina Držića uručene su nagrade za životno djelo, iznimna postignuća i za doprinos ugledu i promociji Županije Dubrovačko-neretvanska županija Plenković: ‘Županiju trebamo nastaviti cestovno povezivati’