Izbornik
Naslovnica Županije
Dubrovačko-neretvanska županija

Plenković: ‘Županiju trebamo nastaviti cestovno povezivati’

NA SVEČANOJ sjednici u Kazalištu Marina Držića uručene su nagrade za životno djelo, iznimna postignuća i za doprinos ugledu i promociji Županije
1/5
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Na Danu Dubrovačko-neretvanske županije bio je i premijer te najavio nastavak autoceste od Stona do Dubrovnika, spajanje Metkovića s autocestom, pelješku infrastrukturu...

Dubrovačko-neretvanska županija svečano je obilježila svoj dan i dan svetog Leopolda Mandića.

– Ovu županiju trebamo nastaviti cestovno povezivati. Nadam se da ćete naći konsenzus oko brze ceste. Gradit ćemo i pelješku infrastrukturu, spojiti Metković s autocestom, nastaviti gradnju autoceste od Stona do Dubrovnika... Želim vam puno uspjeha u svemu tome, da podržimo dobre projekte, a Vlada vam je prijatelj i partner – rekao je premijer Andrej Plenković na Danu Dubrovačko-neretvanske županije.

Most nadmašio očekivanja
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako današnje županijsko vodstvo već 14 godina u gotovo neizmijenjenom sastavu služi sugrađanima.

– To od početka radimo s najvećom mogućom odgovornošću. Sugrađani su to prepoznavali i uzvraćali nam uvijek iznova povjerenjem na izborima. Vjerodostojnost, transparentnost, strateški pristup, iskrenost prema sugrađanima i poduzetnicima, ispunjavanje obećanja - naš je trajni moto – rekao je Dobroslavić i naglasio kako su ono što su iznosili u programima i izvršavali.

– Ponajprije smo se izborili za održanje sadašnjeg regionalnog ustroja, a protiv planiranog koncepta velikih regija. I tada smo bili i sada smo uvjereni u to da su velike regije prijetnja nacionalnom jedinstvu i da je ovaj županijski ustroj takav kakav trebamo u Hrvatskoj. Odajemo priznanje Vladi što je čvrsto stala iza postojećeg županijskog i lokalnog ustroja. Sad ovakva stajališta podržavaju i oni koji su, koje li ironije, bili predlagači preustroja u velike regije i za ukidanje brojnih općina – rekao je Dobroslavić, a nije zaboravio spomenuti ni povezanost dva dijela zemlje i dva odvojena dijela županije Pelješkim mostom.

– Most je izvanredan prometni, gospodarski, demografski i geostrateški projekt, koji već nadmašuje očekivane učinke na sve tokove u županiji. Hvala Vladi što je taj projekt prihvatila kao najveći prioritet i realizirala ga. Hvala svima u županiji koji su od početka shvaćali važnost tog projekta i nisu ni jednog trenutka od njega odstupili, što je bilo jako važno za brzinu njegove realizacije. Jer, bilo je i onih koji su njegovu važnost odbijali razumjeti. Bilo ih je malo, ali su bili glasni i na važnim dužnostima - ustvrdio je Dobroslavić. Istaknuo je da je upravo u tijeku ostvarivanje trećeg ključnog prioriteta, cjelovitog prometnog povezivanja županije.

– Nakon završetka gradnje stonske obilaznice i luka, priprema se gradnja autoceste do Osojnika, brzih cesta do zračne luke i do Perne s obilaznicom Orebića i preostalih luka za bolje povezivanje otoka. Prometno povezivanje presudno je za kvalitetu življenja na našem području i za naše gospodarstvo, za ravnomjeran razvoj cijele županije, ali i za sigurnost ovoga područja na krajnjem jugu naše domovine – zaključio je Dobroslavić.

Vijenci na Boninovu
U sklopu obilježavanja Dana županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića na gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade Branko Bačić, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem, zamjenikom Joškom Cebalom i predsjednicom Županijske skupštine Terezinom Orlić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević sa suradnicima i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

STUDENTI RAČUNALSTVA Martin Cindrić i Branimir Frčko prezentirali su projekt Smart parking Bjelovar Savjetnik veleposlanstva SAD-a: Hrvatska je geotermalni lider u Europi, a Bjelovar prednjači U ŽUPANIJSKOJ vijećnici potpisani su ugovori o financiranju programa i projekata udruga, za što je u blagajni Brodsko-posavske županije osigurano 145 tisuća eura Brodsko-posavska županija Projekti koji podižu kvalitetu života svih stanovnika županije BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Više od 460 tisuća eura za studente, Sveučilište i sport