Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija

Projekti koji podižu kvalitetu života svih stanovnika županije

U ŽUPANIJSKOJ vijećnici potpisani su ugovori o financiranju programa i projekata udruga, za što je u blagajni Brodsko-posavske županije osigurano 145 tisuća eura
1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Brodsko-posavska županija potpisala ugovore s braniteljskim, umirovljeničkim te udrugama iz područja zdravstva i socijalne skrbi

Brodsko-posavska županija ove će godine s ukupno 145 tisuća eura financirati programe i projekte udruga iz područja skrbi za branitelje, zdravstva i socijalne skrbi te brige za umirovljenike.

Ugovori o dodjeli sredstava za financiranje projekata udruga iz područja skrbi za hrvatske branitelje potpisani su u velikoj vijećnici županijske uprave s predstavnicima 25 udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Iz županijskog proračuna za 2023. godinu bit će izdvojeno 58 tisuća eura za 33 projekta iz područja skrbi za branitelje koje je kandidiralo 25 udruga.

Promiču Domovinski rat
Projekti su vezani uz promicanje vrijednosti Domovinskog rata, unapređenje kvalitete života i pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji, civilnim žrtvama rata, za obilježavanje važnih obljetnica te poboljšanje kvalitete života kroz organiziranje sportskih, kulturnih i drugih oblika druženja članova udruga.

Sredstva su dodijeljena na prijedlog Povjerenstva za ocjenjivanje prijavljenih programa i projekata pristiglih na Javni natječaj.

Prilikom potpisivanja, župan Danijel Marušić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s braniteljskim udrugama.

– Brodsko-posavska županija sve važne obljetnice iz Domovinskog rata drži živima. One su s jedne strane tužne, no isto tako i prepune ponosa. Županija će nastojati financijski i dalje podržavati projekte vezane uz Domovinski rat i izvan konteksta samog javnog natječaja koliko to budu dozvoljavale mogućnosti. Naša su vam vrata uvijek otvorena – poručio je Marušić.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije kandidirala je projekt likovne kolonije hrvatskih branitelja pod nazivom “Boje Hrvatske nikada ne blijede”, za koji joj je dodijeljen iznos od 2102 eura.

– Sredstva tražimo isključivo za nabavu slikarskih materijala i opreme. Nastala likovna djela namijenjena su humanitarnim akcijama, pa smo ih dvije godine zaredom donirali za aukciju na humanitarnom malonogometnom turniru u naselju Kolonija – rekao je predsjednik udruge Vlatko Krznarić.

Iznimna važnost za društvo
Osim ugovora o financiranju programa udruga iz područja skrbi za hrvatske branitelje, u županijskoj su vijećnici potpisani i ugovori o financiranju programa i projekata udruga čije je djelovanje iz područja zdravstva, socijalne skrbi i brige za umirovljenike.

Za 26 udruga iz područja zdravstva i socijalne skrbi te podršku u području zaštite od nasilja u obitelji i 27 kandidiranih programa u proračunu Brodsko-posavske županije osigurano je 76.000 eura, dok je za devet umirovljeničkih udruga i 10 programa osigurano 10.650 eura.

Župan Marušić istaknuo je kako su aktivnosti ovih udruga od iznimne važnosti za cjelokupno društvo, a njihovi programi i projekti doprinose ukupnoj kvaliteti života u županiji.

Potpisan ugovor Nastavlja se uređenje Spomen-sobe Domovinskog rata ZAPREŠIĆ Građane uključuju u planiranje najvažnijeg gradskog dokumenta U Okučanima svečano obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak je najavio nadolazeću Oluju i veliku hrvatsku pobjedu