Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovar se sve više dokazuje kao prepoznatljiva destinacija kontinentalnog turizma

Terezijanu u Bjelovaru posjetilo gotovo sto tisuća gostiju

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Tijekom srpnja i kolovoza održava se i Bjelovarsko kulturno ljeto koje objedinjuje rad bjelovarskih kulturnih ustanova i udruga. Bit će tu rock i metal koncerata, jazz festival, književne večeri, izložbe, radionice za djecu  i mlade, ljetno kino...

Da će biti najbolja do sada, nadali su se organizatori – Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar i Grad Bjelovar. No gotovo sto tisuća posjetitelja ovogodišnje Terezijane premašilo je i njihova očekivanja. Manifestacija za pamćenje, kojoj su ove godine prvi put pokrovitelji bili i Predsjednik RH i Ministarstvo turizma i sporta, izdigla je najljepšu carsku priču iz lokalnih okvira na višu razinu, ponudivši posjetiteljima pet dana odličnih i brojnih događanja te kulturnih, edukativnih, gastronomskih i zabavnih sadržaja za 
sve naraštaje.

Visoka pokroviteljstva

– Prvi put u povijesti Terezijane neko ministarstvo bilo je pokrovitelj, a svojom prisutnošću uveličao ju je i predsjednik Republike Hrvatske. Predsjednik Zoran Milanović nije ni znao da je Terezijana tako velika, što znači da u budućnosti moramo dodatno uložiti i u marketing – kaže gradonačelnik Dario Hrebak, rezimirajući podatke o 26. Terezijani koja je trajala do nedjelje, 19. lipnja.

Prvi put financijsku potporu ovoj su manifestaciju dali i privatni poduzetnici, a gradonačelnik Hrebak obećao je da će dogodine i grad iz proračuna dati više od ovogodišnjih 700 tisuća kuna.

Ana Kelek, direktorica TZ-a Bilogora-Bjelovar, kaže da su Terezijanu prijavili i na natječaj  Hrvatske turističke zajednice te da nagodinu i tu očekuje financijsku potporu.

– Kada Terezijana postane top-manifestacija, može se očekivati i financiranje Ministarstva turizma. Na dobrom smo putu –  rekla je Ana Kelek.

U zadnje vrijeme sve se više govori o Bjelovaru i Bilogori i to je upravo ono što se želi postići Terezijanom, pokazati ono najbolje što Bjelovar nudi svojim sugrađanima i gostima te postati prepoznatljiva destinacija kontinentalnog turizma. Za one koji ovu destinaciju odaberu za ljetni vikend, korisno je znati da Bjelovar ima gradske bazene u čije je uređenje okoliša, rasvjetu, kotlovnicu i razne popravke Grad ove godine uložio oko 400 tisuća kuna. Ulaznica za bazen stoji 20 kuna za odrasle, 15 kuna za djecu i umirovljenike, a nakon 17 sati ulaz je upola jeftiniji.

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza održava se i Bjelovarsko kulturno ljeto koje objedinjuje rad bjelovarskih kulturnih ustanova i udruga. Bit će tu rock i metal koncerata, jazz festival, književne večeri, izložbe, radionice za djecu  i mlade, ljetno kino...

– Petu godinu zaredom vraćamo se u naš Boho park. Koncerti, projekcije filmova, kazališne  predstave, predstavljanje knjiga i sve ostalo bit će dovoljan poziv malim i velikim posjetiteljima – kaže gradonačelnik Hrebak.

Jedna od novosti ovogodišnjeg kulturnog ljeta jest “Film pool party” koji će se održati 23. srpnja. Projekcija filma bit će od 19 do 21 sat, a nakon toga slijedi kupanje u malom bazenu, uz glazbu i rekreaciju.

Turizam cvjeta

A kad smo već kod turizma Bjelovara i Bilogore, prije nekoliko dana u Gudovcu otvorena je Kuća za odmor Car s kapacitetom za pet osoba. Na imanju su i bazen, dječje igralište i tradicijska kuća izgrađena 1919. godine, čija je unutrašnjost uređena namještajem iz 19. stoljeća. Vlasnik Zlatko Car na javnom je pozivu za dodjelu bespovratnih potpora Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar dobio pedeset tisuća kuna.

– Tko bi rekao da će jednog dana i Gudovac postati “turistička meka” i da će kuća s bazenom  u Gudovcu biti puna gostiju gotovo dva mjeseca u godini – komentirao je po obilasku imanja  gradonačelnik Hrebak čestitavši obitelji Car na poduzetničkoj inicijativi.