Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Pokazna vježba vatrogasaca i Stožera civilne zaštite

Testirali spremnost, a simulirali su i spašavanje iz vode

storyeditor/2024-05-20/PXL_050524_114104573.jpg
1/6
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL TRI INCIDENTA Tema pokazne vježbe bila je akcident u cestovnom prometu, tehnička intervencija i radovi na vodi

Na jezeru Kipišće održana je pokazna vježba u kojoj su sudjelovali Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje te gradski Stožer civilne zaštite, a kojom su sudionici dobili priliku za simulaciju stvarnih situacija i testiranje operativne spremnosti timova za hitne situacije.

– Grad stalno ulaže u vatrogastvo, a najnovijim ulaganjem, kupnjom vozila za DVD Rakitje, opremili smo sva društva s novim modernim vozilima. Tako smo spremni da jednog dana postanemo profesionalna vatrogasna postrojba pod okriljem države – istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec. Dodao je kako su gradska ulaganja svake godine sve veća jer su i potrebe sve jače i češće.

– Lani smo imali rekordan broj intervencija, čak više od 800, uz prijetnje poplave, a nijedna kuća nije stradala. Za njihov trud i zalaganje smo zahvalni, a oni su dokazali da ih trebamo maksimalno dobro opremiti kako bi i u budućnosti bili pripravni na nedaće – kazao je. Ovakve su vježbe temelj za izgradnju otpornih i sigurnih zajednica koje su sposobne učinkovito reagirati na izazove koje donose različite prirodne i ljudske katastrofe. Tema pokazne vježbe bila je nesreća u cestovnom prometu, tehnička intervencija i radovi na vodi.

1/6 Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL TRI INCIDENTA Tema pokazne vježbe bila je akcident u cestovnom prometu, tehnička intervencija i radovi na vodi

– Odabrali smo jezero i popodnevni termin kako bismo uključili i javnost te da im pošaljemo poruku da su žurne službe u konstantnoj pripravnosti te da se vježbe provode u kontinuitetu kako bi se naši sugrađani osjećali sigurno – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Deak. Ciljevi vježbe bili su uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga VZG-a Sveta Nedelja, koordinacija i sustav vođenja i zapovijedanja operativnim snagama, uvježbavanje zajedničkog nastupa postrojbe opće namjene CZ Sveta Nedelja i VZG Sveta Nedjelja te provjera dostatnosti kapaciteta, sposobnosti operativnih snaga, opreme i sredstava VOC Sveta Nedelja za rad na izdvojenom mjestu.

– Sudjelovalo je oko 50 pripadnika službi, osam vozila i čamac. Simulirali smo tri potencijalna incidenta, a posebno su atraktivni bili ronioci koji su lani prošli posebne obuke spašavanja na vodi – dodao je Deak.

storyeditor/2024-05-17/cepin_fo.jpg Treći Proljetni festival opet je podigao ljestvicu Čepin, urbano-ruralna sredina u kojoj cvjeta ljubav prema tradiciji storyeditor/2024-05-19/IMG-20240517-WA0041.jpg Festival je organizirala Zajednica sportskih udruga i saveza SMŽ Oko 300 mališana na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića u Petrinji storyeditor/2024-05-17/MZC.jpg Sporazum o sufinanciranju Kupuje se novi kombi s ugrađenom rampom