Izbornik
Naslovnica Gradovi Vukovar
Novi poticaji za poduzetnike

Tijekom ove godine u vukovarsko gospodarstvo uloženo 3,7 milijuna kn

Foto: Grad Vukovar
U posljednjih pet godina u vukovarsko gospodarstvo uloženo je 50 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Penava

Grad Vukovar postao je prepoznatljiv po izdvajanjima sredstava poduzetnicima kako bi lakše prebrodili probleme koje je uzrokovala pandemija koja je zaustavila puno toga širom svijeta. U vukovarskoj gradskoj upravi otišli su i korak dalje pa su nakon rekordno brzo iskorištenih sredstava iz prvog Javnog poziva, kojim je vukovarskim poduzetnicima dodijeljeno 2,7 milijuna kuna, osigurana dodatna sredstva za još jedan Javni poziv od 1,1 milijun kuna.

GRADNJA SPORTSKE INFRASTRUKTURE Završena sportska dvorana u Gospinu polju, pri kraju radovi na bazenu u Gružu

Od 2000 do 200.000 kn

Tako je samo ove godine Grad Vukovar za ovakav vid poticajnih mjera vukovarskom gospodarstvu namijenio 3,8 milijuna kuna. Prema informacijama iz vukovarske gradske uprave temeljem drugog Javnog poziva, koji je bio otvoren od 16. travnja, a zatvoren 26. travnja zbog utrošenih sredstava, zaprimljeno je ukupno 89 zahtjeva, a odobreno ih je 47. Sufinancirani su troškovi 29 obrta i 18 trgovačkih društava koji zajedno zapošljavaju 276 osoba.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako su višegodišnja ulaganja u gospodarstvo rezultirala porastom broja radnih mjesta koje se na području grada Vukovara bilježi i u prva četiri mjeseca ove godine.

– Nakon prvog javnog poziva putem kojeg smo u gospodarstvo plasirali 2,7 milijuna kuna odlučili smo se i za drugi te na raspolaganje stavili dodatnih 1,1 milijun kuna. Sav trud rezultirao je i porastom broja radnih mjesta, koji bilježimo i u prva četiri mjeseca ove godine, a broj zaposlenih prelazi 10.000 – rekao je Penava koji je sa svojim zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom uručio ugovore poduzetnicima.

ULAGANJA Gradnja novog Doma zdravlja u 2021.

Dodao je i daje Grad Vukovar samo u ovoj godini izdvojio 5,5 milijuna kuna za gospodarstvo što je, kako je istaknuo, deset puta više od iznosa koji na godišnjoj razini izdvaja Vukovarsko-srijemska županija. Napomenuo je i da je u posljednjih pet godina u vukovarsko gospodarstvo uloženo 50 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić rekla je da su osnovni uvjeti za dodjelu bespovratne potpore bili da tvrtka posluje na području grada Vukovara, da je investicija realizirana na području Vukovara te da imaju minimalno jednu zaposlenu osobu s područja grada.

– Visina potpore koju su poduzetnici mogli ostvariti kretala se od 2000 kuna do 200.000 kuna, a nakon potpisa ugovora od njih se očekuje da sljedećih godinu dana održe svoje poslovanje na području grada Vukovara, rekla je Grubišić.

Zadovoljni poduzetnici

S dosadašnjim potporama koje su dobili od Grada kao i ovim posljednjima zadovoljni su i poduzetnici koji napominju da se radi o važnoj pomoći koja im je svima pomogla da „prežive“ proteklu godinu koju obilježenu epidemijom koronavirusa, a koja je znatno utjecala na njihovo uobičajeno poslovanje.