Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Tim samoborskih inovatora kreira budućnost stanovanja

inovatori
1/7
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
U Malom tehnopolisu predstavljen sustav pametnih instalacija Connect Smart Modular Systems koji štedi energiju i podiže digitaliziranost kućanstva

U Malom tehnopolisu u Samoboru, poslovnom inkubatoru za mlade poduzetnike, u srijedu je održana konferencija za novinare tvrtke Elproms i predstavljena su inovativna modularna rješenja koje će tvrtka predstaviti na prestižnom sajmu u Hannoveru od 17. do 21. travnja 2023. Predstavit će se na za tu svrhu posebno napravljenom štandu koji su sami izradili te prezentirali na konferenciji.

Ovo je tek početak

U zajedničkoj tvrtki Croin, koju čini tim Elpromsa, njihovi partneri tvrtka GelCo iz Indije te hrvatska tvrtka Culmera, svjetski priznati samoborski inovatori Lovre Stipanović i Josip Oroz osmislili su projekt pametnog stanovanja Connect Smart Modular System. Riječ je o pametnom i modularnom rješenju za stanovanje koje obuhvaća inovativne proizvode poput pametne utičnice, pametnog prekidača, pametnog virtualnog prekidača i mnogih drugih za koje se očekuje da će postati standard u pametnom stanovanju. Lovro Stipanović, jedan od osnivača Elpromsa, naglasio je da je njihov poslovni razvoj počeo 2019. godine projektom pametne utičnice koji su uspješno predstavili na tadašnjem sajmu u Hannoveru na kojem su interes za suradnju pokazali budući indijski partneri, tvrtka GelCo. Rezultat je novoosnovani međunarodni koncern CroIn te su partneri krenuli u osmišljavanje niza proizvoda. U Samoboru je razvijano inovativno rješenje modularnog sustava pametnih utičnica i podžbuknih instalacija, dok se u Indiji odvija proizvodnja konkretnih modula kojima se postižu značajne uštede u potrošnji električne energije te podiže razina digitaliziranosti kućanstava uz jednostavniju umreženost.

Dvojac inovatora od samog početka ima snažnu podršku Mate Rimca s kojim ih veže i obrazovanje u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru te mentorstvo profesora Ivana Vlainića, s kojim i danas surađuju i koji je prvi uočio njihov inovatorski potencijal. Također, pohvalili su suradnju s Malim tehnopolisom te važnost podrške koju Grad Samobor pruža startup tvrtkama putem subvencioniranja troška poslovnog prostora i infrastrukture.

Josip Oroz istaknuo je pak da se ovom prilikom predstavljaju tek prva dva modula tog sustava, a da su planovi puno ambiciozniji s obzirom na to da je prednost modularnog pristupa što nudi mogućnost kontinuirane implementacije novih proizvoda u već osmišljen okvir.

Potom su se u konferenciju za novinare videovezom uključili partneri iz Indije te profesor Ivan Vlainić iz čijeg su inkubatora u Srednjoj strukovnoj školi izišla brojna poznata i priznata inovatorska imena te koja uskoro postaje Centar kompetencije. U ime tvrtke Culmena govorio je Nedeljko Štefanić koji je istaknuo da su samoborske inovatore već u startu prepoznali kao potencijalne predvodnike Industrija 4.0 revolucije. Na kraju konferencije kojoj je prisustvovao velik broj predstavnika medija Elpromsu je na novom proizvodu čestitao zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić ujedno im poželjevši uspješan nastup na sajmu u Hannoveru te nove poslovne akvizicije. Zamjenik gradonačelnice istaknuo je da Grad pruža snažnu podršku gospodarstvu u cjelini, a posebice startup kompanijama te namjerava pokrenuti i poslovni akcelerator u sklopu Malog tehnopolisa. Cilj gradske vlasti je zadržati mlade i uspješne poduzetnike u Samoboru, istaknuo je Burić te naglasio kako vjeruje da će poslovni akcelerator biti još jedna poluga pomoći budućim poduzetnicima.

Najbolji grad za gospodarstvo

Samobor poduzima niz mjera kojima nastoji olakšati poslovanje gospodarstvenicima i obrtnicima te ih motivirati na ostanak u svojoj sredini. Rezultati se pokazuju pa je Samobor već treću godinu zaredom proglašen najboljim malim gradom za gospodarstvo u Hrvatskoj.

Poduzetnici iz Elpromsa također su naglasili da su u Samoboru imali priliku ostvariti sav svoj potencijal: njihova priča o uspjehu koja je startala od srednje strukovne škole preko Malog tehnopolisa do svjetski priznatog proizvoda koji će uskoro u komercijalnu primjenu, rodila se u Samoboru, ovdje se razvijala, a planiraju je i dalje graditi u Samoboru.

- Činimo korake koji vode prema što jednostavnijem i profitabilnijem poslovanju: u 2023. godinu ušli smo sa smanjenim komunalnim doprinosom i komunalnom naknadom za mnoge djelatnosti: komunalni doprinos je smanjen u rasponu od 50% pa do gotovo 100% za većinu investitora. Želimo podržati i žene poduzetnice te privući investitore koji se bave kreativnim i pametnim industrijama poput vas. Tradicija inovatorstva postaje zaštitni znak Samobora, a priča se nastavlja novim uspjesima. Elproms je svakako jedan od njih - istaknuo je Petar Burić.

Osvojila srebro na EP u Španjolskoj Gradonačelnica uručila priznanje Sadei Bećirović SAMOBOR Preuređeno i modernizirano reciklažno dvorište u Hrastinskoj SAMOBOR Sanira se klizište na Falašćaku i Galgovu