Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Renesansni festival u Koprivnici

Tortura, srednjovjekovna glazba i gozba, borbe, noćni napad na grad

storyeditor/2024-08-16/PXL_190823_102386430.jpg
1/4
Foto: Damir Špehar/PIXSELL U subotu je najavljeno osvjetljavanje bedema žaračima i bakljama te spektakularni noćni napad na grad, odnosno prikaz opsade i bitke
Vikend u Koprivnici bit će u znaku spektakularnog Renesansnog festivala na bedemima. Žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari

U četvrtak počinje Renesansni festival u Koprivnici, najbolja i najoriginalnija turistička manifestacija u državi prema odluci Hrvatske turističke zajednice.

Popularni Renesansni festival održat će se na koprivničkim bedemima od 22. do 25. kolovoza (nedjelja). Teško je i nabrojiti što sve očekuje posjetitelje povijesno-turističkog spektakla u Koprivnici koji svojim bajkovitim i nestvarnim prizorima počesto oduzimaju dah.

Tu je opet mističan noćni život srednjovjekovne Koprivnice, prikazi torture, srednjovjekovna glazba, viteške borbe, noćni napad na grad, sokolar, lov na coprnicu i mnoge druge stvari. Nastupit će 15 viteških skupina iz Hrvatske te 22 skupine i izvoditelja iz inozemstva.

Strijele, muškete, arkebuze

Kako naglašava Renato Labazan, direktor gradske Turističke zajednice i idejni tvorac festivala, ovogodišnja tema je lakrdijaštvo, kojeg je bilo i na prijašnjim festivalima, ali ove godine će biti više takvih sadržaja. Labazan podsjeća kako je zbog bogatog i originalnog sadržaja Renesansni festival svih proteklih 18 godina posjetilo više od pola milijuna ljudi iz svih krajeva Hrvatske i Europe.

Grad Koprivnica od samih početaka financijski podupire održavanje manifestacije koja je postala iznimno važna za Koprivnicu i Podravinu. Tako gradonačelnik Mišel Jakšić s ponosom ističe kako je Koprivnica poznata po Podravki i Vegeti, što je definitivno glavni brend grada.

– No bez lažne skromnosti se može reći i da je jedan od najvećih promotora našega grada u Hrvatskoj i svijetu postao upravo Renesansni festival. On je stvarno onaj "začin" koji dovodi ljude u naš grad i kraj te zbog toga zaslužuje veliko poštovanje i daljnju potporu – ističe čelni čovjek Koprivnice.

U četvrtak u 19 sati bit će prigodno otvorenje manifestacije na gradskim bedemima, ali prvi dan festivala "bezeciran" je uglavnom za koprivničke skupine te domaće obrtnike i poduzetnike. Pravi festival u punom pogonu počinje u petak, a isti dan poslijepodne je okupljanje viteških skupina i povorke u srcu Koprivnice, na Zrinskom trgu.

Dolazak viteških skupina iz centra grada na bedeme očekuje se u petak oko 18.30 sati, kad počinje službeni dio svečanog otvorenja Renesansnog festivala. Nakon toga nastupaju srednjovjekovne glazbene skupine iz Rumunjske i Italije, a tu je dvorska luda, show sa zastavama, renesansni ragbi, vatreni show, konjički turnir vitezova i mnoštvo drugih događaja.

U subotu je najavljeno osvjetljavanje bedema žaračima i bakljama te spektakularni noćni napad na grad, odnosno prikaz opsade i bitke uz gađanje vatrenim kuglama i strelicama, topovima, mušketama, arkebuzama. Nastupaju i gutači vatre iz Češke. Nedjelja također obiluje uzbudljivim sadržajem.

Recepti iz srednjeg vijeka

U koprivničkoj Turističkoj zajednici kažu kako Renesansni festival okuplja oko 1300 originalno kostimiranih sudionika iz Hrvatske i 20-ak europskih zemalja. Tu su koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i drugi. Golem prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a prizor je doista impresivan.

– Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa i lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta, i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vremena s kraja srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive. Žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari. A tu je renesansno pivo – ističu organizatori.

Manifestaciju je prošle godine posjetilo 40-ak tisuća posjetitelja, a iz godine u godinu sve ih je više. Ove godine očekuje se sadržajem i spektaklom najbolja "renesansa" dosad.

U neposrednoj blizini, na sajmištu podno bedema, veliko je parkiralište, a sama lokacija manifestacije gotovo je u centru grada. Cijena ulaznice ostaje ista kao i prošle godine. U četvrtak, prvog dana, ulaz će biti slobodan, dok će u petak, subotu i nedjelju za ulazak na bedeme trebati izdvojiti 5 eura. Djeca do 12 godina imaju slobodan ulaz.

storyeditor/2024-08-16/a_brza_cesta_foto_www_icv_hr.jpg Virovitičko-podravska jedina je županija bez ijednog kilometra brze ceste i autoceste Brza cesta vrijedna 130 milijuna eura bit će gotova do 2027. godine storyeditor/2024-08-16/bj_b_semafor.jpg Ulica Ante Trumbića te Andrije Kačića Miošića od jeseni će postati jednosmjerne Novi semafor na pješačkom prijelazu kod Gimnazije i promjene u prometu storyeditor/2024-08-16/20240813_190710-scaled.jpg Ove godine na 27. Maratonu lađa pobijedila je ekipa iz Zagreba Župan na dočeku srebrnih vaterpolista iz Pariza i na Maratonu lađa