Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Ove godine na 27. Maratonu lađa pobijedila je ekipa iz Zagreba

Župan na dočeku srebrnih vaterpolista iz Pariza i na Maratonu lađa

storyeditor/2024-08-16/20240813_190710-scaled.jpg
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija Brojni Dubrovčani i gosti dočekali su svoje Barakude: Marka Bijača, Mara Jokovića, Lorena Fatovića, Tonija Popadića i Marka Žuvelu
Brojni Dubrovčani i gosti dočekali su svoje Barakude: Marka Bijaču, Mara Jokovića, Lorena Fatovića, Tonija Popadića i Marka Žuvelu

Župan Nikola Dobroslavić i pročelnica Jelena Dadić Račić nazočili su dočeku petorice dubrovačkih vaterpolista koji su s hrvatskom reprezentacijom osvojili srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Brojni Dubrovčani i gosti dočekali su svoje Barakude: Marka Bijača, Mara Jokovića, Lorena Fatovića, Tonija Popadića i Marka Žuvelu. Na skalinima crkve svetog Vlaha dočeku vaterpolista nazočili su predstavnici Grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem, kao i biskupom dubrovačkim Rokom Glasnovićem.

Štit kneza Domagoja

Isto tako, tradicionalnom Maratonu lađa na Neretvi nazočili su i župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima. Kako je ovaj spektakl na Neretvi odavno prerastao lokalne okvire i postao nacionalni događaj, Maraton su pratili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić, ministrica Marija Vučković, brojni načelnici, gradonačelnici, župani i saborski zastupnici.

U uzbudljivom nadmetanju ekipa Zagreba pobijedila je na 27. Maratonu lađa na Neretvi. Treća je to uzastopna pobjeda Zagrepčana čime su u trajno vlasništvo dobili veliki štit kneza Domagoja, što je do sada pošlo za rukom ekipama Komina i Rogotina.

Maraton lađa na Neretvi amatersko je sportsko natjecanje u tradicionalnim autohtonim neretvanskim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čine po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske koju cijelom dužinom natjecanja prate brojni navijači, domaći i turisti.

Osim što privlači na tisuće posjetitelja u dolinu Neretve, zahvaljujući Maratonu lađa očuvana je stoljetna tradicija neretvanskih lađa i lađara, a mnogi mladi, a i oni malo stariji Neretvani cijele godine treniraju veslanje kako bi pobijedili na Maratonu. Za ovogodišnji Maraton lađa u brodogradilištu u Tribunju 'kalafat' Igor Stipaničev napravio je polovicu od naručene 33 nove lađe, dok će druga polovica biti gotova i isporučena dogodine, kada će se sve ekipe na Maratonu natjecati u identičnim, novim lađama.

Održan 10. maraton lađarica

Maraton lađa popularan je i izvan Neretve, Dalmacije i granica Hrvatske. Natjecateljske ekipe dolaze ne samo iz neretvanskog kraja nego i iz Bjelovara, Đakova, Slavonskog Broda, Siska, a već niz godina među mnogobrojnim ekipama su i lađari iz Sombora.

Maratonu lađa prethodi tradicionalni Maraton lađarica, koji je ove godine održan jubilarni, 10. put. Natjecalo se 12 ženskih veslačkih ekipa. Pobijedila je ženska posada Gusara iz Komina.

storyeditor/2024-08-09/Stanovi_Bacic.jpg Dubrovnik Država Dubrovniku darovala četiri stana u povijesnoj jezgri Završetak do kraja godine Popularni 'Cipelić' ide u rekonstrukciju splitsko-dalmatinska županija Župan Boban u Makarskoj: Hvala vatrogascima koji su došli pomoći!