Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec 554 pregleda
U Ivancu smješteno desetak maloljetnika iz Azije

'Tražitelji azila nam ne smetaju, niti ih se bojimo'

Centar grada Ivanca
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Neki građani osjećaju se nesigurno jer tvrde da su vidjeli migrante kako zalaze u vikendice i klijeti pa je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić sazvao sastanak s predstavnicima nadležnih institucija i pokazalo se da mjesta panici nema

- Puno puta prolaze tu pokraj nas i nikad nije bilo problema. Klimnu glavom, neki i mahnu, i idu dalje svojim putem. Bili su neki dan tu na trešnji da si malo naberu voća. Nama ne smetaju i nisam čula da se netko žali na azilante - kaže Ivka Putarek iz Ivanca, koja živi blizu Odgojnog doma Pahinsko u kojem je smještena skupina maloljetnih tražitelja azila.

U Ivancu se proširila informacija da će se tamošnji Odgojni dom prenamijeniti u prihvatni centar za maloljetne azilante, a u Gradsku upravu počele su stizati i dojave uznemirenih građana o stranim migrantima koji prolaze preko dvorišta i vikendica, te čak zalaze u vikendice i klijeti, pa je gradonačelnik Milorad Batinić sazvao sastanak s predstavnicima nadležnih institucija. Pokazalo se da mjesta panici nema.

U Odgojnom domu smješteno je desetak maloljetnih tražitelja azila, uglavnom iz Afganistana i Pakistana, i s njima nije bilo baš nikakvih problema. Mladići imaju punu slobodu kretanja koja im se ne može ograničavati, a građani, prema riječima Anite Dakić, voditeljice Prihvatilišta za traženje azila u Zagrebu, mogu biti sigurni da je riječ o osobama koje su provjerene od strane mjerodavnih sigurnosnih službi.

Niti jedan slučaj krađe ili narušavanja javnog reda i mira

Svi migranti mlađi od 16 godina koji su zatečeni na teritoriju Hrvatske nastoje se smjestiti u takve domove sve dok im se ne odobri ili uskrati azil. U pravilu, njima je Hrvatska samo tranzitna zemlja, a cilj im je neka od država zapadne Europe. Napominje da je u Srbiji smješteno oko 8000 stranih migranata, među kojima i 3000 djece bez pratnje.

U Odgojnom domu Ivanec dosad je bilo smješteno ukupno 54 mladih tražitelja azila i nije zabilježen ni jedan slučaj krađe ili narušavanja javnog reda i mira. Vjerojatno pod dojmom terorističkih napada u EU, u Ivancu se kod dijela građana pojavio strah, no na sastanku je zaključeno da nema razloga za zabrinutost.

Najavljene su i akcije poput dana otvorenih vrata Odgojnog doma, kako bi se građani upoznali s tragičnim sudbinama mladih tražitelja azila. Ravnatelj doma Elvis Gotal kaže da su to maloljetnici koji trebaju pomoć i pod neprestanom su paskom MUP-a i djelatnika Središnje obavještajne agencije.

Tražitelji azila odlaze pješice do centra grada, a neki možda i skrenu na nečije neograđeno imanje. Komunikacija s domicilnim stanovništvom je otežana jer migranti govore paštu jezik, urdu ili arapski. Navodno je jedan vlasnik imanja posegnuo i za palicom za bejzbol i otjerao mladiće. Građani s kojima smo razgovarali vele da se ne boje.

- Život nosi svoje, nisu oni bez razloga pobjegli iz svoje zemlje, a dok ne stvaraju probleme, ne smetaju nam - kažu u obitelji Bistrović.