Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec 71 pregleda
Reakcija iz Varaždinske županije:

'Trijažni tim je radio nezakonito'

Hitna pomoć
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Još uvijek nije riješen problem rada Hitne medicinske pomoći u Ivancu, a na sastanku u Ministarstvu zdravstva usuglašeno je da će se problem riješiti osnivanjem posebnog dežurstva

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić (HNS) upozorio je da ni nakon tri mjeseca nije riješen problem rada Hitne medicinske pomoći u tom gradu u kojem je od 2011. godine uz mobilni tim bilo organizirano i dežurstvo medicinskog tehničara ili medicinske sestre u ambulanti.

hitna Ivanec će financirati opremanje ambulante Četiri liječnika pokazala interes za dežurstva na Hitnoj

- Na sastanku sredinom listopada s time je upoznat i ministar zdravstva Milan Kujundžić, i dogovoreno je da se nađe rješenje. No, nema nikakve reakcije od Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći Varaždinske županije - istaknuo je M. Batinić. Na odgovor iz Varaždinske županije nije trebalo dugo čekati.

- Kontrolom HZZO-a koja je provedena u Zavodu za hitnu medicinu u Ivancu utvrđeno je da je Zavod utemeljio "trijažni tim", što je pravno nepostojeći oblik pružanja zdravstvene zaštite u djelatnosti izvanbolničke hitne medicine. Time su prekršili Pravilnik o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine zbog čega je takvo dežurstvo ukinuto. Dakle, u Ivancu se radilo o ukidanju nadzakonskog standarda, koji je bio ustrojen jedino u Ivancu i to, kao što je utvrdilo nadležno tijelo, na nezakoniti način - navodi se u reakciji Varaždinske županije, u kojoj piše i to da pregled prema pravilniku može obaviti isključivo doktor medicine koji određuje dijagnostičke postupke i terapiju, te koordinira radom ostalih članova tima.

Ivanec, portafon Ukinuli rad medicinske sestre i tehničara U hitnim slučajevima pomoć moraju tražiti portafonom u drugom gradu

- Medicinske sestre i tehničari bez liječnika ni u kojem slučaju ne mogu pružati hitnu medicinsku pomoć - ističu u Varaždinskoj županiji. Na sastanku 13. listopada 2017. godine u Ministarstvu zdravstva usuglašeno je da će se problem riješiti osnivanjem posebnog dežurstva u Ivancu.

- Županija je kao osnivač Doma zdravlja tome dala podršku, a gradonačelnik Batinić je na tom sastanku iskazao spremnost da Grad Ivanec osigura sredstva za opremanje ambulante u kojoj bi se obavljalo posebno dežurstvo u Ivancu. S obzirom da ni Dom zdravlja niti Varaždinska županija u Gradu Ivancu ne raspolažu adekvatnim slobodnim prostorom, Dom zdravlja je spreman provesti donesenu odluku o osnivanju punkta posebnog dežurstva čim Grad Ivanec osigura opremljeni prostor - zaključuju u Varaždinskoj županiji.

Hitna pomoć Gradonačelnik i načelnici protiv novog režima rada Ukinuli rad medicinske sestre i tehničara: 'Ugrožava se život 37.000 stanovnika'