Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Šibenik

Tvrđava kulture u 10 godina obnovila sve tri kopnene utvrde

Gorana Barišić Bačelić
1/2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL 07.03.2024., Sibenik - Gorana Barisic Bacelic, ravnateljica Tvrdjave kulture Sibenik. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Desetogodišnjica je obilježena najavom najvećeg europskog projekta do sada, kojim će uvesti sustav pametnog recikliranja na Tvrđavi sv. Mihovila, Tvrđavi Barone i Tvrđavi sv. Ivana, ispod koje će se urediti tunel

Deset godina djelovanja šibenske Javne ustanove Tvrđava kulture obilježeno je najavom GIFTSnet-a, najvećeg do sada im odobrenog EU projekta, vrijednog ukupno 2,2 milijuna eura, zahvaljujući kojemu će se uvesti sustav pametnog recikliranja na Tvrđavi sv. Mihovila, Tvrđavi Barone i Tvrđavi sv. Ivana, ispod koje će se urediti tunel i uključiti u turističku ponudu.

Centar koralja Zlarin

– Zajedno s Gradom Šibenikom u ovih deset godina uspjeli smo obnoviti sve tri šibenske kopnene tvrđave, što su bili europski projekti, otvoriti Kuću umjetnosti Arsen, projekt Grada Šibenika potpomognut Ministarstvom kulture, i prošle godine otvoriti Hrvatski centar koralja na Zlarinu, koji je kulturni, turistički i znanstveni projekt financiran iz europskih sredstava – izdvojila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture, koja je na njezinu čelu od osnutka. Zbog impresivnih rezultata bila je proglašena ženom godine po izboru časopisa Zaposlena, a ove je godine bila među finalistima Tportalova projekta Vizionar godine.

Deset godina djelovanja Tvrđave kulture bilo je usmjereno ne samo na obnovu kulturne baštine već i u njezino održivo upravljanje, produkciju kulturnih programa, projekte istraživanja i interpretacije baštine, uz brojne međunarodne suradnje.

Iako su stvorili vrhunsku infrastrukturu na kojoj razvijaju različite kulturne programe, graditeljski pothvati Tvrđave kulture ne staju. Uz najnoviji projekt GIFTSnet, zahvaljujući kojemu će se urediti tunel nastao u 2. svjetskom ratu ispod Tvrđave sv. Ivana, aplicirali su i za sredstva kojima planiraju obnoviti i staviti u funkciju i dvije kule na Tvrđavi svetog Mihovila.

– U zadnje vrijeme orijentirani smo prema generalnoj održivosti, među kojima je ekološka pa ćemo kroz GIFTSnet dodatno ozeleniti naše površine, nabaviti kompostere, mjeriti kvalitetu zraka... Također, u sklopu projekta bit će pokrenuta inicijativa "Night of Fortresses Goes Green", međunarodna kulturna manifestacija za promicanje zelenih standarda i poticanje javne svijesti o načelima održivog razvoja. Svjesni smo važnosti klimatskih promjena, a kulturna baština može biti zelena i održiva – tvrdi Gorana Barišić Bačelić i napominje kako su ove godine krenula u provedbu čak četiri nova EU projekta.

– Vrijedno je spomenuti i kako smo kao ustanova zaokružili i ciklus projekata koji su rađeni mimo Grada Šibenika, dakle samostalno. Proveli smo sedam projekata u vrijednosti 2 milijuna eura za našu kulturnu baštinu – navodi Gorana Barišić Bačelić.

Nedavno je održana treća Noć tvrđava. Riječ je o projektu koji je idejno potekao iz njihove ustanove kojim su povezali 50 gradova iz 8 zemalja.

– Svjesni smo svoje uloge u promociji fortifikacijske baštine. Povezali smo se sa sličnim lokacijama u regiji, radimo na tome da što više osvijestimo prisutnost i vrijednost takve baštine koja je nastala u turbulentnim vremenima, a danas može imati potpuno drukčiji život – kaže Gorana Barišić Bačelić.

Ipak, Tvrđava kulture najviše je prepoznata po svojim pozornicama. Na Tvrđavi svetog Mihovila do sada je održano 230 koncerata, a na Tvrđavi Barone, gdje je manja, intimnija pozornica, na kojoj se uglavnom izvodi klasična glazba, 197 te je na njoj i ljetno kino.

Matija Dedić u Kući Arsen

– Šibenik želimo brendirati kao koncertnu destinaciju kulturnog, kvalitetnog programa koji nije žanrovski ograničen – kaže Gorana Barišić Bačelić.

I za ovo ljeto pripremili su bogat i zanimljiv program. Koncert povodom desetog rođendana pozornice na Tvrđavi sv. Mihovila na programu je 28. svibnja, kada u Šibenik stiže kanadski instrumentalni bend BADBADNOTGOOD, dvostruki dobitnici Grammyja. Koncert Gregoryja Portera, također dobitnika Grammyja, rasprodan je dva mjeseca unaprijed, a u Šibenik dolaze i Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Božo Vrećo, Mariza i brojni drugi izvođači. Naravno, bogat program bit će i na Mihovilu, a početkom lipnja obilježit će i treći rođendan Kuće umjetnosti Arsen koncertom Matije Dedića s Black Coffee, kojim će i oni obilježiti 25 godina svoje suradnje. Razloga zaista više nego dovoljno da u svoj ljetni raspored uvrstite i Šibenik. 

storyeditor/2024-05-02/_FOT7268.jpg Uzvratni posjet, nakon što je delegacija Šibenika bila u Albaniji u listopadu lani Delegacija albanskog Pogradeca u Šibeniku radi razvoja suradnje Šibenik Proširuju i grade nove dječje vrtiće: Ovo je samo nastavak ulaganja storyeditor/2024-04-04/sibenik_grad_za_mlade.jpg POS-ove stanove na Vidicima mlade obitelji plaćaju 1340 eura po kvadratu Šibenik drugi put zaredom dobio certifikat "Grad za mlade"