Izbornik
Naslovnica Gradovi
Održan Sajam EU projekata na Orionu

U 5 godina provedeno 29 infrastrukturnih projekata

1/2
Foto: Grad Vinkovci
Danas gotovo i nema segmenta u Vinkovcima u koji nije ušao europski novac putem projekata koje smo proveli ili su u tijeku, kazao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić

Grad Vinkovci i Agencija za razvoj i investicije VIA, u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije, i ove su godine organizirali Sajam EU projekata na Orionu na kojemu je svoje EU projekte predstavio 21 izlagač.

– Danas gotovo i nema segmenta u Vinkovcima u koji nije ušao europski novac putem projekata koje smo proveli ili su u tijeku. Meni je drago što vidim sinergiju koju su stvorili naša gradska i županijska razvojna agencija, naše škole, vrtići, ustanove, udruge.., koji svi prenose svoja znanja na druge i potiču ih da povlače europska sredstva – kazao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Direktorica VIA-e Danijela Slipčević rekla je kako je u posljednjih pet godina provedeno ili je u tijeku ukupno 29 velikih infrastrukturnih projekata vrijednih gotovo 180 milijuna kuna te 39 tzv. soft projekata, ukupno vrijednih više od 44 milijuna kuna.

– Kada gledamo projekte koji su trenutačno u provedbi i one koje smo pripremili i čekamo na natječaje, govorimo o više od 300 milijuna kuna. Ono što čekamo je otvaranje prekogranične suradnje, početak ITU mehanizma, natječaj za Zelene Vinkovce i druge natječaje – rekla je Slipčević.

Ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković kazala je kako za najistočniju hrvatsku županiju podaci za perspektivu 2014. – 2020. govore o oko 3 milijarde kuna povučenih bespovratnih sredstava.

– Govorimo o operativnim programima koji su bili u tom razdoblju, znači sve što se tiče gospodarske infrastrukture, poljoprivrede, društvene, socijalne infrastrukture, projekata za bolnice, komunalne infrastrukture u jedinicama lokalne samouprave. Kada gledamo pet slavonskih županija jer nas se uvijek gleda kao jednu cjelinu, možemo biti zadovoljni jer smo na visokom drugom mjestu i ispred nas je jedino Osječko-baranjska županija – rekla je Čobanković.

NA SVEČANOJ sjednici u Kazalištu Marina Držića uručene su nagrade za životno djelo, iznimna postignuća i za doprinos ugledu i promociji Županije Dubrovačko-neretvanska županija Plenković: ‘Županiju trebamo nastaviti cestovno povezivati’ U ŽUPANIJSKOJ vijećnici potpisani su ugovori o financiranju programa i projekata udruga, za što je u blagajni Brodsko-posavske županije osigurano 145 tisuća eura Brodsko-posavska županija Projekti koji podižu kvalitetu života svih stanovnika županije STUDENTI RAČUNALSTVA Martin Cindrić i Branimir Frčko prezentirali su projekt Smart parking Bjelovar Savjetnik veleposlanstva SAD-a: Hrvatska je geotermalni lider u Europi, a Bjelovar prednjači