Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

U centru grada traje obnova povijesno-kulturne baštine Bjelovara

Zgrada Vodotehne u Bjelovaru
1/2
Foto: Bjelovar
Ukupno je 9,2 milijuna eura potrošeno i apsorbirano iz Fonda solidarnosti vezano za uspješno izvršene konstrukcijske radove na šest zgrada

Nakon što je prije dva mjeseca završena konstrukcijska obnova šest zgrada oštećenih potresom u kulturno-povijesnoj urbanoj cjelini Bjelovara, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ovih ih je dana obišla uz gradonačelnika i župana sa suradnicima te uz predstavnike izvođača radova. Ministrica je tijekom svog posjeta obišla zgradu Vodotehne i zgradu Dječjeg odjela Narodne knjižnice "Petar Preradović".

Štete od potresa

– Obišli smo s gradonačelnikom i županom objekte koje financiramo sredstvima Vlade i europskim sredstvima iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu. Možda svi naši sugrađani ne znaju da smo i u ovom dijelu Hrvatske doživjeli velike štete nakon potresa i na svjetovnoj, ali i na sakralnoj baštini. Obavit ćemo danas pregled i razgovor i s ocem biskupom – otkrila je Obuljen Koržinek. Ministrica je podsjetila i na sredstva koja su bila dostupna za obnovu.

– Drago nam je da smo uspjeli osigurati ta sredstva, više od milijardu eura bilo je namijenjeno obnovi nakon potresa, zagrebačkog i petrinjskog. U roku za ispunjenje uvjeta iz Fonda solidarnosti potrošeno je nešto više od 1,4 milijarde eura i mi smo zapravo kroz dvije tranše iz NPOO-a osigurali dodatna sredstva, prva nešto više od milijardu eura u inicijalnom paketu i druga odluka koju smo donijeli jučer na Vladi da ćemo ići s dodatnim zahtjevima. To nam je jako važno jer ćemo brojne zgrade, koje inače ne bismo mogli obnoviti sada obnoviti i staviti u funkciju. Bilo s namjenom koju su imale prije ili, kao što je ovdje slučaj, ono što je za grad, županiju i za cijelu regiju jako važno – naglasila je te pohvalila dobru suradnju s konzervatorskim odjelom svih projektanata i inženjera koji su na tome radili.

Gradonačelnik Dario Hrebak priželjkivao je posjet ministrice kako bi se uvjerila u dobar posao Grada.

– Drago mi je da se ministrica došla i osobno uvjeriti u odličan posao koji smo napravili u Bjelovaru po pitanju restauracije naše kulturne baštine, naše povijesti, tradicije i svega onoga što Bjelovar na ovih šest zgrada utjelovljuje. Ukupno je 9,2 milijuna eura potrošeno i apsorbirano iz Fonda solidarnosti vezano za uspješno izvršene konstrukcijske radove na šest zgrada u centru koje su povijesno-kulturna baština našega grada – naveo je. Naravno, radovi na ovih šest bjelovarskih zgrada još nisu ni blizu kraja.

Projekt za cjelovite obnove

– Za nekih mjesec dana će biti spremni glavni projekti za cjelovite obnove, krećemo u drugu fazu koja će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Tu očekujemo da bismo trebali još desetak i više milijuna eura da bi se cijela priča završila, a koja će trajati sigurno godinu, godinu i pol dana. Vjerujem da s obzirom na količinu novca koji je osiguran, kroz NPOO i kroz nacionalna sredstva, da će nam ti projekti i ta sredstva biti odobrena i da ćemo doista moći već možda krajem ove godine ili početkom sljedeće godine započeti s radovima na svih šest objekata – istaknuo je Hrebak te dodao kako je u četiri mjeseca potrošeno deset milijuna eura, a svi su radovi završili u roku do 30. lipnja.

Stanovnici Križevačke ceste koja je glavna prometnica iz Zagreba mogu neometano i sigurno ići prema centru grada Na Križevačkoj cesti Nogostup duži 300 metara napravljen i prije roka Dario Hrebak STRATEŠKI PROJEKT Obnavlja se magistralni vodovod Delovi – Bjelovar, investicija od 16,5 milijuna eura Ovih je dana potpisan Ugovor o modernizaciji javne rasvjete u gradu Bjelovaru, a posao je dobila tvrtka Pametna energija Bjelovar Četiri tisuće rasvjetnih tijela: hrvatski izvođači, kooperanti i dobavljači