Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula partner je u provedbi EU projekta STEM udruga za popularizaciju STEM-a

U centru Pule do sljedećeg proljeća uredit će se Znanstveni vrt

1/2
Foto: Grad Pula
Popularizacija STEM-a među djecom predškolske dobi inovativna je i hvalevrijedna aktivnost – rekla je Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Matematičkim društvom “Istra”, Društvom za robotiku Istra, Morskim obrazovnim centrom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli – Fakultetom prirodnih znanosti, Istarskom razvojnom agencijom i Gradom Pula – Pola kreće s provedbom projekta ‘Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni  stem – STEM udruga za popularni STEM’.

Projekt od 2,5 milijuna kn 

– Grad Pula kao partner vrlo rado sudjeluje u projektima čiji je cilj osnaživanje organizacija civilnog društva i edukacija građana, 
posebice djece i mladih. Smatramo izuzetno važnim što će se aktivnostima projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM (STEM udruga za popularni STEM) popularizirati znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Civilni sektor u tome ima važnu ulogu jer predstavlja  dodatnu snagu koja može osmisliti, pokrenuti i provesti brojne hvalevrijedne aktivnosti i zato je potrebno osnažiti njihove kapacitete. Popularizacija STEM-a kod djece predškolske dobi zapravo je inovativna i hvalevrijedna aktivnost jer razvijanje interesa kod djece primjerice za robotiku, matematiku, prirodne znanosti, kroz različite predstave, izložbe, radionice i slično, zasigurno doprinosi povećanju njihova interesa za bavljenje znanošću u budućnosti, što je jako važno – rekla je Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Pule.

Projekt ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, koji će provoditi u sljedeće dvije godine, ima za cilj popularizaciju STEM-a osnaživanjem STEM udruga Istarske županije te njihovo povezivanje sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom. Cilj je educirati udruge i ojačati njihove kapacitete za osiguranje financijskih sredstava za buduće djelovanje, povećati kompetencije njihova managementa za brendiranje udruge i komunikacije s medijima što u konačnici jamči kontinuiranost projektnih aktivnosti.

Helga Možé, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, naglasila je važnost organizacija civilnog društva u popularizaciji znanosti budući da, u odnosu na odgojno-obrazovne ustanove, imaju veću slobodu kreiranja sadržaja sukladno interesima i potrebama djece, mladih i opće populacije građana te mogu biti dobar partner u provedbu nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. U tu svrhu, kroz ovaj projekt planira se educirati i ojačati organizacije civilnog društva za provedbu programa u području popularizacije STEM-a te se tako želi stvoriti dobre preduvjete za daljnje zajedničke suradnje i nove programe.

Foto: Grad Pula

Aktivnosti projekta, osim jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva, usmjerene su popularizaciji STEM-a među djecom i 
mladima. U tu svrhu osmišljeno je niz različitih radionica o pojedinim STEM područjima - o moru, o matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili pak kemijskim i biološkim procesima. Pri Zajednici tehničke kulture u Puli opremit će se i prostor zvan ‘FabLab’ kako bi djeca i mladi naučili primjenjivati razne moderne strojeve, a putem kojih će se poticati i recikliranje i ponovna uporaba plastike  i drugih predmeta. Interesantni strojevi, oprema i alati bit će na raspolaganju za korištenje školama i široj zajednici.

Naime, kako bi se znanost popularizirala i među ostalim građanima, provest će se niz različitih događanja u prostorima partnerskih organizacija, ali i diljem Istre.  Jedna od aktivnosti namijenjenih djeci i mladima jest uređenje “Znanstvenog vrta” u centru Pule te opremanje Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli, u kojem je do sada praktičnu nastavu u trajanju više od 900 radnih sati iz predmeta fizike i kemije odradilo više od 5500 učenika iz različitih škola s područja Istarske županije.

Niz događanja

Anton Pletikos, tajnik Zajednice tehničke kulture u Puli, otvaranje “Znanstvenog vrta” najavio je već u proljeće 2022. Znanstveni 
vrt bit će svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na 700 četvornih metara, a bit će sastavljena od 20 interaktivnih eksponata. Oni će prikazivati različite prirodne procese iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljivih izvora energije, a jedna od postavki bit će i teleskop.

Uz sve to na krov će se postaviti i meteostanica za edukativne aktivnosti. Osim toga, kako bi vrtu mogle pristupiti i osobe s invaliditetom, postavit će se i pristupna rampa. Partneri na projektu osmislili su i razradili inovativni model pristupa djeci predškolske dobi u približavanju znanosti, koji će i nakon završetka projekta poslužiti odgojiteljima u provedbi aktivnosti popularizacije STEM-a kroz zabavne interaktivne predstave “Mali znanstvenici”.

Uz sve to provodit će se niz aktivnosti usmjerenih popularizaciji i poticanju zanimanja za robotiku, matematiku, prirodne znanosti  s naglaskom na more i priobalje te niz raznih događaja senzibilizacije šire javnosti kao što su primjerice “Znanstveni doručak 
u Znanstvenom vrtu”, Festival znanosti, Natura 2000 te aktivnosti spajanja poslovnog sektora sa STEM udrugama. Prvi put će 
se pokrenuti i Ljetni STEM kamp za djecu i mlade u Puli. Ukupna vrijednost projekta “Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM” je 2,462.021,59 kuna, od čega je 2,092.718,35 kn sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, a projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade RH.