Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Sve se više gradi

U četiri godine vinkovački proračun veći za gotovo 250 milijuna kuna

Vinkovci
1/2
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija
Tako proračun Vinkovaca za 2021. godinu iznosi 346 milijuna kuna što je za čak 46 milijuna kuna više od proračuna za 2020. godinu. Primjera radi vinkovački proračun za 2019. godinu iznosio je 161 milijun kuna, a za 2017. godinu samo 103 milijuna kuna.

Iz godine u godinu u Vinkovcima se sve više gradi što se vidi po brojnim gradilištima na području grada, a sve to prati i sve veći gradski proračun što također govori puno o radu i projektima koji se provode.

Ilustracija Odobreni svi projekti iz Programa poticanja – ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale 2020. Grad Vinkovci isplatio više od 1,2 milijuna kuna potpora i osigurao povećanje plaće za 113 zaposlenih

Za vrtiće, škole, socijalu...

Tako proračun Vinkovaca za 2021. godinu iznosi 346 milijuna kuna što je za čak 46 milijuna kuna više od proračuna za 2020. godinu. Primjera radi vinkovački proračun za 2019. godinu iznosio je 161 milijun kuna, a za 2017. godinu samo 103 milijuna kuna. 

Komentirajući to, gradska pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Grada Vinkovaca Sanja Lozić kaže kako su u proteklih nekoliko godina najveća izdvajanja bila usmjerena na područje društvenih djelatnosti, odnosno za predškolski odgoj, osnovno školstvo, srednje školstvo, visoko školstvo i socijalnu skrb. Pojašnjava kako utjecaj izmjena poreznih zakona i reformi nije bilo lako prebroditi, a u isto vrijeme i zadržati postignuti standard javnih usluga i potreba građana.

– Često nam se čini da izdvajamo malo za neka područja, ali recimo 2017. godine čak 22 posto proračunske mase izdvojeno je za predškolski odgoj. Danas moramo reći da je porezna reforma, koja je počela 2016. godine, pozitivno utjecala na razvoj jedinica područne i lokalne samouprave, osobito ako se gleda iz perspektive ravnomjernog razvoja svih jedinica lokalne i područne samouprave – kaže Lozić.

ADVENT U VINKOVCIMA Sve će biti prilagođeno epidemiološkim mjerama

Ističe kako je važno osigurati stabilne prihode koji će imati kontinuirani rast napominjući i kako s prvim danom sljedeće godine na snagu stupa i Odluka o smanjenju stope prireza Grada Vinkovaca s 13 na 10 posto, kao i smanjenje poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto. Govoreći o razlozima znatnog rasta proračuna, Lozić ukazuje i na uspješno povlačenje novca EU.

– Danas je u gradskom proračunu puno projekata, i to ne samo kapitalnih projekata koji se financiraju novcem EU nego i onih kojima su otvorena nova radna mjesta. Sve to dovelo je do oslobađanja financijskog prostora za dodatne mjere potpore građanima, za dodatnu financijsku pomoć umirovljenicima, dodatne olakšice roditeljima u plaćanju vrtića, za spuštanje stope prireza, više učeničkih i studentskih stipendija, za potporu subvencioniranja kamata malim i srednjim poduzetnicima, poticajne mjere i pogodnosti pri kupnji zemljišta za mlade obitelji i slično – rekla je Lozić.

Sve to, kako kaže, do ovog trenutka realizirano je bez dugoročnog kreditnog zaduženja Grada, odnosno korišten je samo revolving kredit kao premosnica za održanje likvidnosti do naplate ZNS-ova po EU projektima. Gradska pročelnica kaže kako se u idućoj godini otvara i mogućnost apliciranja na Mehanizam za oporavak i otpornost te višegodišnji financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine što će biti novi izazov za proračun Vinkovaca.

ULAGANJA U KULTURU Više novca za gradske ustanove

Ključna je suradnja

Ističe i kako se proračun izvršava kroz resorne upravne odjele koji su zaduženi za provedbu postavljenih ciljeva iz svoje nadležnosti te da gradska uprava ne bi uspjela u toj mjeri realizirati postavljene ciljeve bez tijesne i uspješne suradnje ne samo s ministarstvima, fondovima i agencijama već prije svega s ustanovama i tvrtkama na području grada, udrugama i građanima.

Upravo stoga su, kako ističe Lozić, od izuzetnog značaja javne tribine po svim mjesnim odborima na kojima sudjeluju gradonačelnik i gradski pročelnici koji se iz prve ruke upoznaju s potrebama građana. Na isti način čelnici grada doznaju i koji su prioriteti građana u pojedinim dijelovima grada i što može pričekati realizaciju, što se sve u konačnici koristi i pri planiranju proračuna.

– Proračun jedinica lokalne i područne samouprave pa tako i Grada Vinkovaca, financiran iz izvornih prihoda, unaprijed je određen te ostaje jako malo prostora za stvaranje dodanih vrijednosti i iskoraka ne posegne li se za zaduživanjem ili uspješnim prijavljivanjem projekata na javne pozive i natječaje – zaključila je Lozić.