Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Sve je spremno za 54. Vinkovačke jeseni

U deset dana Vinkovačkih jeseni nastupit će 8000 sudionika

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Najspektakularnija priredba održat će se posljednjega dana kada će se održati svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega

Prema najavama organizatora sve je spremno za ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni koje se održavaju od 13. do 22. rujna. Tijekom tih deset dana Vinkovci će još jednom biti središte Hrvatske kada je riječ o tradicijskoj kulturi, kulturno-umjetničkim društvima te s pravom i dalje nose epitet najveće kulturne manifestacije ne samo u Hrvatskoj nego i regiji. Tijekom deset dana organizatori su pripremili brojne sadržaje gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe. U desetodnevnom, pretežno folklornom, ali i zabavnom programu, nastupit će oko 8000 sudionika.

Energetska obnova Obnova najveće osnovne škole u Vinkovcima

– Pozivam sve koji vole tradicijsku kulturu da tih dana dođu u Vinkovce i svjedoče bogatstvu hrvatskog folklornog nasljeđa. Očekujem da ovogodišnja manifestacija bude najposjećenija do sada – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije. Posebno je zahvalio sponzorima za koje je rekao kako Vinkovačke jeseni ne bi bile tako sadržajne i bogate da nije njih i njihove pomoći. Posebnu zahvalu uputio je predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović što je i ove godine prihvatila pokroviteljstvo.

Govoreći o programu, tajnik Organizacijskog odbora Stjepan Đurković rekao je kako će Vinkovačke jeseni i ove godine otvoriti Folklorne večeri te da će u tom dijelu programa od 13. do 18. rujna nastupiti više od 50 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije. Njihove nastupe pratit će stručno povjerenstvo koje će odabrati deset najboljih.

– Dječje vinkovačke jeseni održat će se 14. i 15. rujna, a u svečanom mimohodu prodefilirat će više od 60 dječjih folklornih skupina s oko 2500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture. Svečano otvorenje 54. Vinkovačkih jeseni održat će se 20. rujna pod geslom “Tri nam drage riječi” (Slavonija, Baranja i Srijem) – rekao je Đurković.

Učenički uspjesi Vinkovački gimnazijalci 2. i 3. na svijetu

Prema najavama u programu otvorenja sudjelovat će niz profesionalnih i amaterskih glumaca kao i članova folklornih skupina, KUD-ova i tamburaških sastava. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora s nastupom 30 KUD-ova iz cijele Hrvatske održat će se 21. i 22. rujna. Tradicionalno će najspektakularnija priredba održati se posljednjega dana manifestacije kada će na ulicama grada održati svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega.

Očekuje se kako će se toga dana Vinkovčanima i njihovim gostima predstaviti 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača, odnosno gotovo 4500 sudionika mimohoda. U zabavnom djelu najavljuje se niz drugih priredbi kao i predstavljanje tradicijskih, gastronomskih i drugih proizvoda. Bit će održani i koncerti Željka Bebeka, Tomislava Bralića i klape Intrade, Massima, Dražena Zečića, Jelene Rozge, Maje Šuput, Ivana Zaka te tamburaških sastava. 

Vrijednost prve faze radova je 1,87 milijuna kuna Radovi na Buba baru u punom jeku, “nastanio” se i Matakovićev Mali Ivica Obnova gradske infrastrukture Grade se ceste, igrališta, parkovi, a javna rasvjeta zamjenjuje se ekološki prihvatljivom