Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Novac u cijelosti osiguran iz Europskog socijalnog fonda

U Koprivnici se gradi prihvatilište za beskućnike vrijedno 15 milijuna kuna

Foto: Crveni križ
Postojeća kuhinja Crvenog križa u Radićevoj ulici može pripremiti samo do 170 obroka dnevno. Kako uslugu dostave toplih obroka starijima i bolesnima namjeravaju proširiti i na 11 okolnih općina, za to im je potrebna nova kuhinja

Novi milijunski projekt u cijelosti financiran novcem Europskog socijalnog fonda stiže u Koprivnicu. U tom će se gradu, naime, izgraditi veliki centar za beskućnike i druge osobe kojima je potrebna socijalna skrb i pomoć u kući.

unatoč pandemijskoj krizi U prvih pet mjeseci više obrta otvoreno nego zatvoreno

Zeleno svjetlo ministarstva

Riječ je o projektu Gradskog društva Crvenog križa u Koprivnici vrijednog čak 15 milijuna kuna. Ugovor o korištenju bespovratnih sredstava vodstvo Crvenoga križa i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU trebalo bi potpisati uskoro. Ministarstvo je u travnju već dalo suglasnost i zeleno svjetlo za projekt koji je apliciran za sredstva Europskog socijalnog fonda. Grad će pak za projekt nazvan Centar za pomoć u kući darovati zemljište na kojem će se graditi cijeli kompleks. Riječ je o parceli površine 2500 četvornih metara na početku Herešinske ulice.

Kako objašnjavaju u Gradskom društvu Crvenoga križa u Koprivnici, ciljne skupine su beskućnici i druge osobe čija je egzistencija dovedena u pitanje ili pogoršana zbog lošeg imovinskog stanja. Osim njih, tu su i korisnici socijalnih usluga kojima se topli obrok svakodnevno dostavlja u kuću te starije osobe i umirovljenici koji će u novom Centru imati poludnevni boravak.

uređenje prometnica Nova njemačka tehnologija za manje blata i prašine na koprivničkim cestama

Centar za pomoć u kući imat će prvo prihvatilište za beskućnike u Koprivnici te novu pučku kuhinju proširenih kapaciteta. U prihvatilištu će moći biti beskućnici iz cijele županije. No, to ne znači kako će oni tamo boraviti cijelo vrijeme. Imat će prostoriju kao dnevni boravak u kojoj će se moći odmarati, bit će im osiguran topli obrok i kupaonica sa zahodom i higijenskim potrepštinama. Osim toga, na raspolaganju će im biti i stručna pomoć djelatnika Crvenoga križa.

Dostava toplih obroka

Osim tog dijela projekta, valja naglasiti kako postojeća kuhinja Crvenog križa u Radićevoj ulici može pripraviti samo do 170 obroka dnevno. Kako uslugu dostave toplih obroka starijima i bolesnima u koprivničkom Crvenom križu namjeravaju proširiti i na 11 okolnih općina, za to im je potrebna nova kuhinja većih kapaciteta nego postojeća. U Crvenom križu također navode i kako će dodatno zapošljavati ljude nakon što Centar za pomoć u kući u Herešinskoj ulici potpuno profunkcionira. Moguće je, također, da će se u novi Centar potpuno preseliti sve djelatnosti i operativa gradskog Crvenog križa, ali o tome još nema konkretne odluke. U novom prostoru organizirat će se i poludnevni boravak za starije osobe i umirovljenike.

autor marko gregur Predstavljen roman o Vinku Vošickom

U Crvenom križu navode kako u svojem vlasništvu u prostorima u Radićevoj ulici imaju zgradu kuhinje i upravnu zgradu sa skladišnim prostorom namijenjenim za socijalnu samoposlugu.