Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
KUTINA

U Kutini predstavljeni projekti vrijedni više od 3 milijuna eura

ugovor za projekt Zaželi
Foto: Kutina
Više od dva milijuna eura odobreno je iz Europskog socijalnog fonda za provedbu programa Zaželi na području Kutine i općine Velika Ludina

U Gradu Kutini proteklih su tjedana predstavljeni projekti vrijedni više od tri milijuna eura. Gradska komunalna tvrtka Moslavina d.o.o. sklopila je tako ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o sufinanciranju vlastitog udjela u provedbi projekta Aglomeracija Kutina. Projekt će se iz državnog proračuna sufinancirati u iznosu od 1,300.000 eura.

Zaposlit će se 45 osoba

Uz taj ugovor, Grad Kutina sklopio je ugovor za financiranje još dva projekta u tijeku i to Pomoćnici u nastavi, koji će država sufinancirati s 15.910,80 eura, i Rekonstrukcija društvenog doma u Husainu, čija će se obnova iz državnog proračuna sufinancirati iznosom od 20.328,78 eura. Rekonstrukcija je obuhvatila detaljno uređenje dvorane i kuhinje doma, a uz ova sredstva iz državnog proračuna novac za obnovu doma u Husainu već je ranije stigao i iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Novčano najznačajniji projekt onaj je u sklopu nacionalnog programa Zaželi. Više od dva milijuna eura odobreno je iz Europskog socijalnog fonda za provedbu programa Zaželi na području grada Kutine i općine Velika Ludina. U tim će projektima pružanja pomoći osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom biti zaposleno 45 osoba iz skupine teže zapošljivih radnika. Oni će se svakodnevno brinuti o 270 korisnika usluga. Zaposleni i štićenici u projektu će sudjelovati dvije i pol godine. Projekte će provoditi Zaklada Ivanova kuća, Zaklada Sandra Stojić i Gradska organizacija Crvenog križa Kutina.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić ovom prigodom naglasio je da su te organizacije u tri prethodne faze programa Zaželi pokazale da imaju snage, znanja i vještina za uspješnu provedbu toga vrijednog programa kojim je znatno podignuta razina kvalitete života naših starijih sugrađana te su stoga osigurali i nastavak projekta.

Novost je u programu Zaželi to što u projektima mogu biti zaposlene i žene i muškarci, bez obzira na dob i stupanj obrazovanja. U ovoj, četvrtoj, fazi nacionalni program Zaželi naglasak stavlja na prevenciju institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Grad Kutina je partner

Zaklada Ivanova kuća 1. lipnja počet će provedbu projekta Kod kuće je najljepše. Zaposlit će 10 osoba koje će pomagati i brinuti se o 60 korisnika u njihovim domovima. Zaklada Sandra Stojić u projektu Kod kuće je najljepše zaposlit će 25 osoba koje će se brinuti o 150 korisnika usluga, a s provedbom projekta počinje 1. kolovoza. Gradska organizacija Crvenog križa Kutina projekt Mi smo tu provodit će na području općine Velika Ludina i grada Kutine od 1. srpnja. Zaposlit će 10 osoba koji će se brinuti o 60 korisnika usluga. Grad Kutina partner je u tim projektima. 

Vatrogasna skupština Održana svečana sjednica Udvostručena sredstva za Vatrogasnu zajednicu potpisivanje ugovoa za obnovu cesta itzmeđu Kutine i ŽUC NOVA PROMETNICA Ove godine rekonstruirat će se 8,6 kilometara cesta na području Kutine storyeditor/2024-04-19/kutina_a_slager__5_.jpg Otklanja se opasnost od poplave sjevernog dijela Kutine Počeli radovi na akumulaciji Polojac, gotova će biti za 3 godine