Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Grad Koprivnica svim učenicima osnovnih škola osigurao radne bilježnice

U novoj školskoj godini upisan jedan razred više nego lani, ukupno su to 2484 učenika

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Ove godine ima 16 prvašića više nego prošle. Svim su učenicima osigurane besplatne bilježnice

Svi učenici osnovnih škola s područja grada Koprivnice i ove će godine dobiti radne bilježnice za obvezne i izborne predmete, izvijestili su prošli tjedan iz Gradske uprave.

Vatrogasna mladež iz DVD-a Štaglinec Više od stotinu mladih u kampu vatrogasaca u Fažani

Uz pomoć partnera i sponzora

Pravo na besplatne radne bilježnice imaju učenici svih osnovnih škola čiji je Grad osnivač. To su osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, Braća Radić, Đuro Ester i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Koprivnica. Radne bilježnice osnovce će dočekati na klupama već prvog dana nove školske godine koja počinje 7. rujna. Za potrebe nabave radnih bilježnica Grad je u ovogodišnjem proračunu osigurao ukupno 657.000 kuna. Pravo na radne bilježnici ostvaruju i učenici s prebivalištem na području Koprivnice, a pohađaju osnovne škole kojima Grad nije osnivač. No, to ostvaruju pod uvjetom da imaju prijavljeno prebivalište na području Koprivnice u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Osim toga, to ostvaruju ako ne postoji dvostruko financiranje troškova nabave radnih bilježnica te ako je utvrđena jednakost ili istoznačnost naslova i nakladnika radne bilježnice u konačnoj listi odabranih radnih bilježnica osnovne škole koju učenik polazi. Za to je osigurano ukupno pet tisuća kuna, a za pravo na financiranje potrebno je podnijeti poseban zahtjev u Gradskoj upravi.

ZDRAVI FAST FOOD S NAMIRNICAMA S PLACA Komunalac otvorio restoran zdrave hrane na ulazu u tržnicu

Grad je dosad 13 puta zaredom uz pomoć partnera i sponzora, tvrtki s područja Koprivnice, za sve učenike osnovnih škola osigurao i besplatne obične bilježnice.

Lani ih je osigurano čak 43.500 za oko 2450 učenika, a projekt je bio vrijedan 220.000 kuna. Vjeruje se kako će to učiniti i uoči ove školske godine. U iduću školsku 2020./2021. godinu u osnovne škole na području grada Koprivnice upisan je jedan razred više djece nego lani, što je svakako odlična vijest u inače sumornoj hrvatskoj demografskoj zbilji.

Više prvašića

Te je brojke nedavno otkrio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kazavši kako se gradska uprava i on raduju što će iduće školske godine u osnovne škole na području Koprivnice krenuti ukupno 2484 učenika, što je 29 više nego lani.

Koprivničke tvrtke ostvarile odlične rezultate unatoč utjecaju epidemije Koprivnička industrija zapošljava tisuće radnika i dobro plovi kroz koronakrizu

Koprivnica istodobno ima i 16 prvašića više, što je također rijetkost u hrvatskim općinama i gradovima koji bilježe depopulacijske trendove i sve manje učenika u osnovnim i srednjim školama. No, to može značiti i kako je nastavljen depopulacijski trend i iseljavanje u okolnim općinama koje gravitiraju Koprivnici. Prošle je školske godine u prve razrede na području grada Koprivnice bio upisan 301 prvašić, odnosno jedan više nego godinu prije. Na jesen će ih, dakle, biti 16 više, a to je već dvije godine zaredom pozitivna brojka. Je li riječ o trendu, bit će poznato u godinama koje slijede.