Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
I problem komaraca u gradu uvelike riješen

U osječke vrtiće ove će jeseni rekordnih 3611 djece

storyeditor/2024-07-12/IMG-d2bba2c3d913c0e67856a7693864ddb3-V.jpg
1/4
Foto: Osijek U IDUĆOJ pedagoškoj godini bit će 1007 novoupisane djece, istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić
Ove godine za vrtiće, odnosno predškolski odgoj i obrazovanje izdvajamo 11,6 milijuna eura, a 2021. godine, kada sam postao gradonačelnik, izdvajalo se 5,5 milijuna eura, istaknuo je gradonačelnik Radić

Rekordnih 3611 djece trčkarat će iduće jeseni osječkim vrtićima. Istaknuto je to na posljednjoj, 23. sjednici osječkoga Gradskog vijeća, održanoj proteklog tjedna.

Na dnevnom se redu te sjednice našlo 18 točaka, uglavnom izvješća o radu gradskih poduzeća i institucija. Sjednici je nazočilo 26 vijećnika koji su u sklopu aktualnog sata gradonačelniku postavili oko 15 pitanja o aktualnim projektima.

Na vijećničko pitanje o broju upisane djece u vrtiće, gradonačelnik je izvijestio kako je upisano 370 djece više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu te istaknuo postignuća realizirana u razdoblju od 2021. godine.

Rekonstrukcija škola

– Ove godine za vrtiće, odnosno predškolski odgoj i obrazovanje izdvajamo 11,6 milijuna eura, a 2021. godine, kada sam postao gradonačelnik, izdvajalo se 5,5 milijuna eura. Imamo značajno više i odgajateljica i novoupisane djece i skupina. U tijeku je natječaj za zapošljavanje 43 nove odgojiteljice na neodređeno vrijeme. U proteklih 30 godina Grad Osijek sagradio je dva nova vrtića, mi ćemo u svom mandatu realizirati šest novih. Novost je da ćemo prenamijeniti prostor u Školskoj ulici, s obzirom na to da u centru grada imamo veliku potrebu za vrtićima, a nemamo gradskih zemljišta gdje možemo graditi, te ćemo tamo imati četiri skupine. U tijeku je izrada glavnog projekta – rekao je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako će u idućoj pedagoškoj godini biti 1007 novoupisane djece, za razliku od 2021. godine, kada ih je bilo 530. Ukupno će u osječke vrtiće biti 3611 upisane djece, a prije tri godine bilo ih je 2848.

– Uz gradnje i dogradnje šest vrtića, ići će i energetska obnova vrtića na Mačkamami, a pripremamo i projekte za rekonstrukciju škola radi prelaska na cjelodnevnu nastavu. Prva škola bit će ona u Tenji – dodao je gradonačelnik.

SJEDNICI je nazočilo 26 vijećnika koji su u sklopu aktualnog sata gradonačelniku postavili oko 15 pitanja o aktualnim projektima
Foto: Osijek SJEDNICI je nazočilo 26 vijećnika koji su u sklopu aktualnog sata gradonačelniku postavili oko 15 pitanja o aktualnim projektima

Inače, za gradnju tri nova i dogradnju još dva vrtića na području Osijeka odobreno je ukupno 4,242.882 eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Ukupna ugovorena vrijednost svih investicija gradnje ili dogradnje vrtića iznosi 6,499.609 eura. Riječ je o gradnji vrtića Uske njive, zatim Tenja i Vijenac Lipa (Cvjetno) te dogradnji vrtića Latica i Sjenčica. Do početka iduće pedagoške godine bit će gotova tri vrtića, odnosno Sjenčica, Latica i Vijenac Lipa. Krenula je i energetska obnova ETC-a Mačkamama. Energetsko troškovni centar Mačkamama čine Dječji vrtić Pčelica, Dječje jaslice Tratinčica i objekt Centralne kuhinje Dječjeg vrtića Osijek. Ukupna vrijednost projekta je 2,408.680 eura, bespovratna sredstva iznose 905.106 eura, dok je udio Grada Osijeka 1,503.574 eura.

Na pitanje o gradnji kružnog toka na raskrižju Bizovačke i Osječke ulice u Josipovcu gradonačelnik je odgovorio kako je javna nabava provedena i traje žalbeni rok, nakon čega će izvođač biti uveden u posao. Vrijednost radova je 362 tisuće eura, a rok njihova izvođenja 120 dana.

Osim kružnog toka, stanovnici Josipovca dobit će i biciklističku stazu u dužini od 4,7 km. Procijenjena vrijednost radova je 1,6 milijuna eura, jednako kao i ona koja će se graditi u Tenji. Oba projekta trenutačno prolaze evaluaciju nadležnog ministarstva.

O suzbijanju komaraca gradonačelnik Radić rekao je kako je problem komaraca u gradu uvelike riješen te više nema situacija kao prije pet godina, kada se gotovo nije moglo izaći iz kuće.

Suzbijanje komaraca

– Bili smo u svim dnevnicima, izvještavalo se da se ne može živjeti niti izaći iz kuće. Takvih slika danas više nemamo, unatoč rekordno visokom vodostaju u gradu u Osijeku. Učinili smo sve i činimo sve kako bi se slobodno moglo šetati gradom. U ovom trenutku utrošeno je oko 800 tisuća eura, proveli smo svih 98 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – rekao je gradonačelnik Radić.

Na sjednici su usvojena izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Osijeka za 2022., izvješća o radu Dječjeg vrtića Osijek, Pučkog učilišta, Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Gradskih galerija, Kulturnog centra, Agencije za obnovu osječke Tvrđe u 2023. i druga.

storyeditor/2024-07-12/bj_b_mogu_ja_mozes_ti.jpg Projekt "Mogu ja, možeš i ti!", izobrazno-informativne aktivnosti o gospodarenju otpadom Navika odvojenog prikupljanja otpada stvara se u djetinjstvu storyeditor/2024-07-12/smz_a_slager_PXL_100724_117335072.jpg Za projekt "Virtualna šetnja Naturom SMŽ" županiji je uručen ugovor vrijedan 66.106,25 eura U Sisku održan koordinacijski sastanak Vlade RH sa županima Raspisan natječaj Stipendije za učenike poljoprivrede