Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Pedeset godina osnutka Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću

U planu je objavljivanje niza monografija velikih umjetnika

Foto: Grad Zaprešić
Izlaganje o 1971. godini održao je Stjepan Sučić dugogodišnji, potpredsjednik Matice hrvatske

Punih pola stoljeća prošlo je od osnutka Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću. Na svečanosti u povodu tog jubileja sudjelovala su i tri člana koja su bila i na osnivačkoj sjednici – Drago Jančić, Josip Klinčić i Štefica Grgas.

Novi dvori oživjeli prošlost u povodu 162. godišnjice smrti hrvatskog bana Josipa Jelačića Zaprešić žele približiti gostima kao zanimljivu vikend-destinaciju

Prva monografija

Predsjednik Mirko Ivanjek istaknuo je kako je Ogranak imao svoja posebno kreativna i plodna razdoblja te kako vjeruje da su takva i pred njima. U planu je objavljivanje niza monografija velikih zaprešićkih umjetnika, od kojih je prva već u izradi, a posvećena je akademskom kiparu i slikaru Dragutinu Grgasu Belom, koji je i zaprešićku Maticu vodio do kraja svog života.

Dragutin Grgas Beli rođen je u Zaprešiću.

“Završio je gimnaziju i studij kiparstva (klasa prof. Sabolića) 1976. na ALU u Zagrebu. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi (Zaprešić, Zagreb, Bihać, Španjolska, Francuska, Njemačka, Italija,…) od 1972. te na dvadesetak skupnih izložbi. Još kao student radio je intervencije u prostoru. Izradio je brončane skulpture: Ilija Gregorić (Brdovec), Josip Prša (Bistra), Ljudevit Gaj (Zaprešić), Zvonimir Rogoz, Viktor Bek, Rudolf Vukina, Mihovil Krušlin, Majka i dijete, Ante Starčević u Zaprešiću te eko-skulpturu u mramoru. Bio je član HDLU i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću. Od 1967. godine sudionik je mnogih skupnih i samostalnih izložbi. Živio je i radio u Zaprešiću i Brdovcu”, navode u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

KLASIKA U ZAPREŠIĆKIM NOVIM DVORIMA Šetnja uz glazbu Zagrebačke filharmonije

Njemu u čast u rujnu prošle godine članovi ogranka i obitelji okupili su se na hommageu, likovno-glazbenoj večeri, u znak sjećanja i poštovanja. Postavljena je i izložba “Ab imo pectore”, ili na kajkavskom “Z glubine srca”.

Gradonačelnik Željko Turk istaknuo je kako Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću već 50 godina njeguje hrvatski jezik i kulturu.

Turbulentna razdoblja

– Matica je prolazila od osnutka kroz turbulentna razdoblja i članovima nije uvijek bilo lako, ali vjerujem da dolazi vrijeme ponovnog buđenja Matice koja će opet oko sebe okupljati mlade, kulturnjake, jezičare, pisce... – istaknuo je gradonačelnik Turk i dodao da je Ogranak svojom izdavačkom djelatnošću, ali i organiziranjem događanja svakako jedan od glavnih čimbenika kulturnog razvoja i standarda Zaprešića.

Ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje na području grada Za cjelodnevnu nastavu do 2027. godine novi dodatni prostori

Izlaganje o razdoblju osnutka 1971. godine održao je Stjepan Sučić dugogodišnji potpredsjednik Matice hrvatske, tajnik za ogranke Matice te urednik Studentskog lista.

Istaknuo je kako Hrvati nisu tek tako dobili državu devedesetih godina, već kako se na državi radilo stoljećima te kako ne smijemo zanemariti svoju tradiciju, svoje državnike, ali i svoje književnike poput Marka Marulića i Ivana Gundulića koji su uz književničke, svojim pismima i djelovanjem, odrađivali i državničke poslove.

Ogranak je vrlo aktivan u životu Zaprešića. Uključuje se i u obilježavanje značajnih datuma, pa su tako njegovi predstavnici nedavno sudjelovali na obilježavanju 162. godišnjice smrti bana Josipa Jelačića koji je trajno zadužio ne samo zaprešićki kraj. Organizira predstavljanje knjiga, izložbe...