Izbornik
Naslovnica Gradovi
Popovača

U popovačke škole krenulo više prvašića nego prošle godine

Prvašićima su gradonačelnik Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić uručili prigodne poklone, dok su njihovi stariji kolege izveli prigodni program dobrodošlice
1/2
Foto: Popovača
U osnovne škole na području Grada Popovače ove je školske godine krenulo 107 prvašića, što je u odnosu na lani osmero djece više

U osnovne škole na području Grada Popovače ove je školske godine krenulo 107 prvašića, a uz njihove učiteljice dočekali su ih i ravnatelji Zvjezdana Martinec i Dražen Mlakar.

Obilje sreće i uspjeha na početku njihova obrazovnog puta i novih izazova koje im nose školski dani tom su im prigodom zaželjeli gradonačelnik Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić, uručivši im pritom prigodne poklone, dok su njihovi stariji kolege izveli prigodni program dobrodošlice.

Inicijativa za gimnaziju

U okviru dva razredna odjeljenja, ove se godine u prvi razred matične Osnovne škole Popovača upisalo 27 učenika, dok je njih 6 upisano u Područnu školu u naselju Potok, 12 u Gornju Jelensku te 7 u Stružec. Ukupan broj učenika 1. razreda je 52, što je u odnosu na godinu prije 3 više.

Osnovna škola Zorke Sever u jednom razrednom odjeljenju u Popovači broji 18 prvašića, u posebnom razrednom odjeljenju je jedna nova učenica, dok je u područnim školama u Osekovu njih 5, Voloderu 12, Gornjoj Gračenici 6, a Donjoj Gračenici 13. Ukupan broj upisanih učenika u prvi razred Osnovne škole Zorke Sever je 55, što je u odnosu na prošlu školsku godinu upisano 5 učenika više.

– Važno je naglasiti da Grad Popovaču posljednjih nekoliko godina prati pozitivan trend porasta novorođene djece te se tako svake godine rodi više od stotinjak djece, između 110 i 120 njih, prema tome u budućnosti nas vrlo vjerojatno očekuje i veći broj od 107 prvašića, ističe gradonačelnik Josip Mišković te dodaje kako se zbog toga Grad posebno razveselio biskupovoj odluci, kao i podršci u vezi s osnivanjem srednje škole u Popovači.

Naime, na posljednjoj, nedavno održanoj sjednici biskupskog Vijeća pod predsjedanjem sisačkog biskupa Vlade Košića, biskupovi prvi suradnici dali su potporu Odluci kojom je on osnovao dvije nove ustanove: Katoličku osnovnu školu u Sisku i Katoličku gimnaziju u Popovači.

Ove prve dvije katoličke škole na području Sisačke biskupije trebale bi započeti s radom na jesen 2024. godine.

Unapređenje obrazovanja

– Grad Popovača jedini je grad na području Sisačko- moslavačke županije bez srednje škole te su građani i Uprava izrazili veliku želju za stvaranje mogućnosti da barem dio djece nakon završene osnovne škole, svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavi ovdje. Velik broj učenika koji se nakon osnovne škole odluče za upis gimnazije, upisuju je izvan Županije, a uglavnom je riječ o gimnazijama u Zagrebu odnosno Ivanić-Gradu. U okviru neposredne komunikacije s učenicima, učiteljima i roditeljima u kontekstu propitivanja njihovih interesa, a temeljem uspješne suradnje koju naša lokalna jedinica njeguje sa Sisačkom biskupijom, nastala je inicijativa za osnivanje Katoličke gimnazije za područje Sisačko-moslavačke županije ovdje u Popovači – ističe gradonačelnik Josip Mišković te izražava iznimno zadovoljstvo ovom Odlukom biskupa. Kako dodaje, uspješna realizacija ove inicijative u koju se Grad uključio osiguravanjem adekvatnog prostora za izvođenje nastavnog gimnazijskog programa, predstavljat će veliki iskorak u unapređenju kvalitete mogućnosti obrazovanja djece na području ne samo Grada Popovače nego i čitave Sisačko- moslavačke županije.

POČETAK školske godine obilježen je učeničkim priredbama Župan Marušić u obilasku osnovnih škola Nastava počela u svim školama, u klupe sjelo 80 prvašića više nego lani udžbenici Za pučkoškolce Županija i ove godine financira radne materijale Druženjem uz slatkiše te posljednjom kinopredstavom na otvorenom mališani su zaključili ovogodišnji ljetni program MANIFESTACIJA U POPOVAČI Završila Sunčana strana grada: Drago nam je što je sudjelovao veliki broj djece