Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

U prošloj godini vinkovačke tvrtke premašile 6,39 milijardi kuna prihoda

Gradonačelnik Ivan Bosančić i pročelnik Hrvoje Niče na prošlogodišnjoj podjeli ugovora
1/2
Foto: Vinkovci
Želja nam je da se svaki naš novi poduzetnik brzo razvija i širi svoje poslovanje, što će u konačnici rezultirati dodatnim zapošljavanjem naših sugrađana te stvaranjem novih roba i usluga

Vinkovačko gospodarstvo u posljednjih šest godina bilježi snažan rast, s rekordnim ostvarenjima u 2021. i 2022. godini. Prema podacima gradske uprave, u prošloj godini vinkovačke tvrtke premašile su 6,39 milijardi kuna prihoda pri čemu bilježe stalan rast dobiti i broja zaposlenih te pokazuju da trenutačno nema razloga da se takvi trendovi ne nastave, naročito ako se u obzir uzme činjenica da je u Vinkovcima izjednačen prošlogodišnji rekord kada je broj novih poduzetnika koji su koristili potpore Grada u pitanju.

Mjere za poduzetnike

Zahvaljujući Mjeri 2 – Novi poduzetnik, kojom se potiče samostalno pokretanje tvrtki i obrta, ukupno je tijekom 2023. godine 46 Vinkovčana dobilo potporu za ulazak u poduzetničke vode. Putem ove mjere, poduzetnici početnici ostvarili su pravo na iznos od 1000 eura, a sredstva su mogli iskoristiti za administrativne troškove pokretanja posla, nabavu strojeva, uređaja, opreme ili alata, nabavu inventara te za izradu promotivnih materijala i vlastitih poslovnih web-stranica.

– Riječ je o simboličnom iznosu kojim u gradskoj upravi želimo pomoći novim poduzetnicima u njihovim prvim poduzetničkim koracima. Međutim, ovo nije jedina mjera kojom Grad pomaže poduzetnicima s ciljem razvoja njihova poslovanja. Želja nam je da se svaki naš novi poduzetnik brzo razvija i širi svoje poslovanje, što će u konačnici rezultirati dodatnim zapošljavanjem naših sugrađana te stvaranjem novih roba i usluga koje će doprinijeti ukupnom boljitku vinkovačkog gospodarstva. Upravo smo stoga i odlučili povisiti pojedinačna sredstva za poduzetnike početnike s pet tisuća kuna na tisuću eura jer dosadašnje iskustvo i rast broja prijavitelja govore da je to pametno uložen novac – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Prije samo pet godina vinkovački poduzetnici početnici koristili su potpore od maksimalno 2500 kuna, dok je taj iznos danas utrostručen. Od tada je u gradu na Bosutu otvoreno točno 200 novih tvrtki i obrta koje su koristile potporu Grada. Naglasak još jednom treba staviti na ovu i prošlu godinu, napominje pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče, posebno naglašavajući kako su novi poduzetnici samo u ovoj godini otvorili 64 nova radna mjesta u Vinkovcima.

Žene poduzetnice

– To je vrlo važno jer govorimo o pojedincima koji nisu odlučili samo sebe zaposliti, već su u startu otvarali i nova radna mjesta. Ukupno je u ovoj godini otvoreno 29 novih obrta te 17 tvrtki čiji su vlasnici odlučili koristiti sredstva Grada u realizaciji svoje poslovne ideje. Zanimljivo je da smo u samoj strukturi prijavitelja ove godine imali rekordan broj poduzetnica, čak njih 20, dok je, gledajući dobnu strukturu prijavitelja, 29 korisnika potpore u skupini onih koji su mlađi od 40 godina. Prosječna dob novih poduzetnika je 37 godina i četiri mjeseca, s tim da najmlađi poduzetnik ima tek 20 godina, a već je u svom obrtu otvorio četiri nova radna mjesta – rekao je Niče dodajući kako će Grad u prvim danima 2024. godine raspisati novi javni poziv namijenjen poduzetnicima.

Na zgradi MO postavljena je ploča u spomen za stradale branitelje i civile u Domovinskom ratu Mjesni odbor Kolodovor Otkrivena spomen-ploča poginulim braniteljima Prigodnim programom udruga Vinkovački šokački rodovi obilježila je 20 godina rada i djelovanja 20. godina rada udruge Vinkovački šokački rodovi Ponosimo se svojim običajima, a tuđe poštujemo Predstavljen program Adventa u Vinkovcima Predstavljen program Adventa u Vinkovcima Snjegović Vinko pravi je Šokac s kapom, dukatom i zlatovezom