Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
U Istarskom narodnom kazalištu

U Puli obilježena 70. obljetnica pulske Gimnazije

Pula, proslava 70. rođendana gimnazije
Foto: Grad Pula
Premda je mijenjala ime sedam puta, Gimnazija je oduvijek bila prepoznatljiv znak ne samo za pulsko obrazovanje, nego i šire, iz nje su izašli brojni intelektualci, umjetnici, znanstvenici, stručnjaci raznih struka i profila, od kojih su mnogi sudjelovali u prigodnom programu odnosno u predstavi kojom je prikazana povijest ove ustanove

Prigodnom svečanošću u pulskom Istarskom narodnom kazalištu u utorak navečer obilježena je 70. obljetnica pulske Gimnazije kao škole na hrvatskom jeziku, premda je njeno djelovanje stoljetno, od 1908., kada je osnovana Gradska realna gimnazija.

Pula Ulaganje u obrazovanje Za obnovu knjižnog fonda svih osnovnih škola osigurali 55 tisuća kuna

Bila je to prilika da se ove dvije važne obljetnice, 70. i 110. za tu pulsku obrazovnu ustanovu proslave na najbolji mogući način.

- Ova je škola uvijek bila važna odgojno-obrazovna ustanova u Puli, Istri i Hrvatskoj. Mnogi su nastavnici u njoj odgajali i obrazovali naraštaje učenika u proteklih 110 godina a škola se mijenjala i razvijala zahvaljujući svojim učenicima i profesorima - poručila je sadašnja ravnateljica pulske Gimnazije Branka Antunović-Piton koja je na toj dužnosti od 2011. U prilog tomu ona se prisjetila nekih trenutaka iz povijesti ove ustanove, naglasivši da su posebno ponosni što su na Dan grada Pule prošle godine dobili Povelju grada Pule, što je iznimno priznanje za tu ustanovu.

Kako se čulo tijekom svečanosti, premda je mijenjala ime sedam puta, oduvijek je bila prepoznatljiv znak ne samo za pulsko obrazovanje, nego i šire, iz nje su izašli brojni intelektualci, umjetnici, znanstvenici, stručnjaci raznih struka i profila, od kojih su mnogi sudjelovali u prigodnom programu odnosno u predstavi kojom je prikazana povijest ove ustanove. Predstava je održana u režiji Roberta Raponje, Puljanina s osječkom adresom, ta je povijest ispričana kroz priču o onima koji su tu Gimnaziju pohađali, kao i o onima koji su tu predavali. Tako je tijekom večeri kroz ovu predstavu koncipiranu poput kviza gdje su učenici postavljali pitanja a nastavnici odgovarali, istaknuto kako je kroz Gimnaziju od 1947. godine do danas prošlo oko 14 tisuća učenika. 

Nakon predstave "Od zvona do zvona" ravnateljica je predstavila publikaciju "110 godina pulske gimnazije", kao uvod u buduću monografiju koja bi trebala ugledati svjetlo dana do kraja godine.

Izgradnja rotora u Puli Posebna regulacija prometa Grade novi rotor s javnom rasvjetom, završetak radova do kraja veljače

 

Autobusi u Puli sredstvima ITU mehanizma Uskoro 20 novih ekoloških autobusa i punionica plina