Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VELIKI ZNAČAJ VIA-E VINKOVCI

U sedam godina rada realizirali 100 projekata vrijednih 300 milijuna kuna

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
VIA je postala ključan faktor u razvoju grada, ali i nezaobilazni instrument daljnjeg poticanja gospodarskog razvoja Vinkovaca

Vrlo često u svojim izjavama, kada govori o projektima koji se provode na području grada, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić ističe ulogu i značaj Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA.

GRADONAČELNICI ČETIRIJU GRADOVA Novac od novogodišnje svečanosti dali Petrinji

Ključan faktor u razvoju grada

To nije ni čudo kada se zna da su u sedam godina svoga postojanja realizirali 100 projekata vrijednih oko 300 milijuna kuna. VIA je postala ključan faktor u razvoju grada, ali i nezaobilazni instrument daljnjeg poticanja gospodarskog razvoja Vinkovaca i okolice. Govoreći o radu agencije, koja ima 14 zaposlenih stručnih i mladih osoba, direktorica VIA-e Danijela Slipčević kaže kako je prolaznost njihovih projekata na više od 70 posto, što samo govori kako i na koji način rade. Pri tome su na nekim projektima nositelj ili partner, a jedna od njihovih funkcija je i pružanje savjetodavne podrške prilikom prijave i provedbe projekata Gradu Vinkovcima, gospodarstvenicima kao i ostalim dionicima iz različitih sfera života kojima su kontinuirano na usluzi.

– Proračun grada Vinkovaca se od 2017. do danas utrostručio što također puno govori o ulozi i značaju Agencije. Ugovoreni projekti financirani EU sredstvima dobrim su dijelom razlog ovolikog rasta gradskoga proračuna. Bez fondova EU i projekata koji se financiraju iz njih mnogo toga ne bi bilo moguće realizirati – rekla je Slipčević.

TRADICIJA U KATEDRALI Ni korona nije spriječila požeški božićni koncert

Dodaje kako ne voli posebno isticati nijedan projekt koji su realizirali jer je svaki od njih donio nešto novo i dobro Vinkovcima. Međutim, kada je riječ o najvrednijim projektima iz prošle godine, Slipčević ističe izgradnju nadvožnjaka na Borincima i prilaznih cesta, koji je vrijedan gotovo 80 milijuna kuna, kao i izgradnju Poduzetničkog inkubatora vrijednu 21,3 milijuna kuna. Iznimno su vrijedni i projekti energetske obnove osnovnih škola A. G. Matoš i Vladimir Nazor kao i zgrade Arhiva. Energetska obnova zgrade Hrvatskog sokola u tijeku, a završetak radova očekuje se krajem siječnja 2021. godine. Ukupna vrijednost navedenih projekata energetske obnove iznosi više od 32 milijuna kuna.

Niz projekata u tijeku

U tijeku je i realizacija projekta Pannonia Gourmet, ukupne vrijednosti nešto više od 11 milijuna kuna, kojim će se doprinijeti razvoju regionalnog gastronomskog turizma. Tu je i nastavak projekta Zaželi kao i projekti “Osiguravanje pomoćnika u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju faza 2” i “Vrijeme užine”. Tijekom prošle godine započela je i provedba projekata “Suvremeni energetsko učinkovit toplinski sustav grijanja u gradu Vinkovcima” i “Obrazovno-razvojni centar Vinkovci” koji će biti završeni kroz četiri godine. U sklopu njih će Mađarska škola ponovno zasjati u novom ruhu i s novom ulogom obrazovno-razvojnog centra.

CIJEPLJENJE PROTIV KORONAVIRUSA Prve doze primili štićenici doma za starije i djelatnici bolnice

– Ovi projekti uključeni su u dodatak Razvojnom sporazumu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem od listopada ove godine, u iznosu od 73,5 milijuna, a rezultat su suradnje Grada Vinkovaca, Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije i VIA-e, istakla je Slipčević.

VIA je sudjelovala i u izradi baze projekata visoke spremnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji čine projekti vrijedni više od 200 milijuna kuna.